Ucraina, rezistență peste așteptări în fața Rusiei

De la bombardamente chirurgicale și operațiuni speciale, anunțate de Putin, invazia a ajuns în faza de confruntare directă în suburbiile și pe străzile orașelor. Niciunul n-a fost cucerit încă de militarii Moscovei, aceștia înregistrând pierderi importante.
Ucraina, rezistență peste așteptări în fața Rusiei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • În primele trei zile de luptă, rușii n-au atins niciun obiectiv strategic major.
  • Peste 3.000 de militari trimiși de Moscova și-au pierdut viața, iar 200 au căzut prizonieri, conform autorităților de la Kiev.
  • Se observă primele semne că trupele rusești au probleme cu alimentarea cu combustibil a vehiculelor de luptă.

Deși puțini se așteptau, anunțurile repetate venite în ultimele săptămâni de la Casa Albă, Departamentul de Stat al SUA și NATO s-au adeverit.

Vladimir Putin a lansat o invazie pe scară largă asupra unui stat independent. Cu o forță militară de peste 190.000 de militari, în dimineața zilei de joi 24 februarie, a pornit atacul.

Acesta a fost planificat să se dezvolte pe trei linii mari: 

  • Din sud, pornit din Peninsula Crimeea, care are ca scop să preia controlul orașului Mariupol și să creeze o legătură terestră între Crimeea și Donbas;
  • Din estul Ucrainei, pornit din cele două provincii separatiste, cu scopul de a prelua controlul orașelor Donețk și Harkov;
  • Din nord, pornit din Belarus, cu scopul de a cuceri capitala Kiev și de a schimba conducerea țării, aleasă în mod democratic, pentru a fi înlocuită cu oamenii Kremlinului;
ADVERTISING

Strategia a fost ca în primă fază a conflictului, prin desfășurarea avioanelor de luptă și elicopterelor, Rusia să preia controlul asupra spațiului aerian, să distrugă elementele de artilerie antiaeriană pentru a securiza înaintarea coloanelor de tancuri, tunuri și vehicule blindate.

A doua fază a planului a fost fixarea pe poziții a tehnicii de luptă terestră și înconjurarea obiectivelor militare.

A treia fază, cucerirea orașelor principale și preluarea controlului administrativ al acestora.

După trei zile de luptă, prea puține s-au îndeplinit din planul lui Putin. Niciun mare oraș nu a fost cucerit, singura excepție fiind Melitopol, aflat în sudul Ucrainei, la 190 de kilometri de Mariupol.

Aici au avut loc confruntări intense, cu pierderi de ambele părți, iar steagul Rusiei a fost ridicat pe o clădire a administrației locale și patrule ale Moscovei au fost filmate pe străzile orașului.

Cu toate acestea, există informații că trupele ucrainene încă luptă în zone diferite ale orașului.

La începutul invaziei, erau voci care clamau că Ucraina nu va rezista mai mult de o zi, iar Kievul va fi cucerit rapid, dar situația din teren arată că trupele rusești au mari probleme în a-și atinge obiectivele.

Trei obstacole importante au determinat strategii ruși să intre în derivă și să schimbe strategia de luptă:

  • Moscova n-a reușit să preia controlul spațiului aerian al Ucrainei. După 72 de ore de la începutul invaziei, bateriile de artilerie, lansatoarele de rachete ucrainene încă doboară aparate de zbor rusești.
  • Defensiva dezvoltată de armata ucraineană în jurul orașelor este mult mai puternică decât au prevăzut generalii ruși. Efectiv, coloanele de blindate au trecut cu ușurință granița, au parcurs fără probleme zeci de kilometri, dar în momentul în care s-au apropiat de poduri, orașe și alte puncte strategice, acestea erau  extrem de bine apărate. S-a întâmplat la Kiev, unde preluarea aeroportului de la Hostomel s-a făcut cu pierderi grele de ambele părți, la podul de la Kherson, în sudul țării, care încă n-a putut fi cucerit de trupele ruse, dar și la Donețk, oraș din est care n-a fost preluat, militarii Moscovei înaintând greu și întâmpinând rezistență.

Oricum ar fi, primul semn de îngrijorare de la Moscova vine printr-o explicație ciudată, cum că în a doua zi de conflict au suspendat atacurile pentru că au așteptat să înceapă negocierile de pace.

“La Moscova, Kremlinul a declarat că președintele rus Vladimir Putin a ordonat întreruperea acțiunii trupelor atunci când a acceptat propunerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a purta discuții despre posibilitatea unui statut de neutralitate pentru Ucraina și că trupele ruse au reluat avansul după ce discuții nu s-au concretizat. Dar jurnaliștii AP din diferite zone ale Ucrainei au fost martori că Rusia nu și-a oprit niciun moment ofensiva”, se arată într-un articol publicat de Associated Press.

Pe parcursul acestor zile au existat mai multe rapoarte ale oficialilor americani și europeni care anunțau că, din perspectiva Rusiei, această campanie nu merge deloc bine.

Deși nu sunt cifre confirmate de Moscova, autoritățile ucrainene au anunțat că peste 3.000 de militari ruși și-au pierdut viața în confruntările armate și peste două sute au fost luați prizonieri.

Schimbarea strategiei de către Moscova constă în trecerea la un război fragmentat, în care pune accent pe infiltrări în spatele liniilor inamice și acțiuni de sabotaj.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, ucrainenii au arestat mulți membrii ale unor echipe de “agenți”, îmbrăcați în civil sau în uniformele adversarilor care încercau sa distrugă obiective strategice, centrale electrice, unități militare și birouri administrative.

SabotoriRusiArestati
Grup de civili, arestați de militarii ucraineni în orașul Harkov, aceștia fiind acuzați de acțiuni de sabotaj - Foto: Twitter

Vladimir Putin a declanșat un conflict militar pe care, deși l-a planificat îndelung, n-a reușit să-l controleze. 

Fluxul de informații precise venit de la SUA și NATO, armele, hotărârea de a-și apăra țara și o eficientă folosire a resurselor i-a ajutat pe ucraineni să reziste.

Înarmarea civililor și organizarea defensivei din orașele mari ucrainene arată că militarii ruși au intrat într-un labirint din care vor ieși greu și cu mari pierderi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇