În timp ce autoritățile încă mai fac planuri cu privire la refugiații ucraineni, deși ministrul Apărării declara zilele trecute că ne așteptăm să primim jumătate de milion de oameni, românii inimoși își exprimă solidaritatea cu semenii lor prin fapte concrete.
Președintele Iohannis a convocat un CSAT la care se va discuta această temă abia marți, 1 martie, iar șeful IGSU a precizat joi dimineața că nu exista la acel moment un ordin pentru operaționalizarea planului legat de taberele mobile. „Nu vrem să invităm la un flux de refugiați”, au explicat surse politice pentru Europa Liberă România.
Urmăreşte LIVE conflictul din Ucraina şi bătălia pentru Kiev
Cum sute de ucraineni, majoritatea femei și copii, încearcă încă de ieri să fugă din calea bombardamentelor lansate de Rusia asupra lor, românii s-au pus pe treabă, mobilizându-se singuri pe rețelele sociale și încercând să îi primească așa cum se cuvine, fiecare cu ce poate.
La rândul lor, IT-știi de la Code for Romania lucrează la soluţii digitale pentru a ajuta oamenii din Ucraina, inclusiv o platformă de cazare.
Inițiativele sunt cu adevărat impresionante, multe dintre ele fiind strânse pe grupul civic ”Uniți pentru Ucraina” inițiat de europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, unde sute de români din toată țara oferă cazare gratuită și chiar transport pentru refugiații ucraineni.
”Cei care vor să ajute, vă rog mult, nu doar postați pe grup, ci înscrieți-vă pe acest formular: https://vladgheorghe.ro/inscriere-voluntari-uniti-pentru.../ Cei care au nevoie de ajutor, vă rog, înscrieți-vă aici / якщо вам потрібна допомога, реєстрація тут / Those who need help, please sign up here: https://vladgheorghe.ro/ajutor-pentru-refugiatii-ucraineni/”, se precizează pe grupul care deja s-a umplut cu anunțuri de toate felurile.
Peste 38.000 de persoane s-au înscris în mai puţin de 24 de ore pe grupul de Facebook "Uniţi pentru Ucraina", mii dintre ei oferindu-și ajutorul voluntar.
”Sunt Oameni care ajută Oameni, este o revărsare de solidaritate nemaivăzută care este primită cu recunoștință și iubire frățească de vecinii noștri”, spune inițiatorul grupului.
La fel de repede s-au mobilizat și membrii cunoscutului grup Voluntar în Europa, unde se oferă de toate, de la transport la traduceri din ucraineană, și de la pătuțuri pentru copii la locuri de cazare pentru animalele de companie.
Locuri de cazare disponibile oferă și unele complexuri turistice, hoteluri sau pensiuni din țară, prin intermediul anunțurilor pe Facebook.
De asemenea, diverse asociații strâng donații, pachete de bunuri esențiale, alimente sau produse de igienă, în timp ce Asociația Elevilor din Maramureș oferă ajutor pentru coordonarea la graniță a persoanelor vorbitoare de ucraineană, iar Lugera & Makler Romania oferă sprijin gratuit cu informații despre piața muncii din România, consultanță pe CV și pregătire pentru interviuri.
Vezi şi ce s-a întâmplat în prima zi de război, după ce Putin a ordonat invazia
Mai multe inițiative sunt adunate aici, în postare și la comentarii:
De asemenea Compania Moldtelecom din Moldova oferă, la punctele de trecere din Ucraina spre Republica Moldova, ”cartele Prepay gratuite, cu minute nelimitate în rețeaua fixă și mobilă Moldtelecom, trafic internet inclus și rețele sociale nelimitat”. Mai multe inițiative sunt strânse și aici.
În paralel cu sprijinul concret acordat refugiaților ucraineni, sute de români au ieșit la proteste de stradă la adresa războiului declanșat de Rusia, iar filosoful Mihai Șora a propus un protest inedit: Boicotarea companiilor rusești prezente în România.