Primele detalii despre sancțiunile dure pe care Occidentul le-a pregătit pentru Rusia

Primele detalii despre sancțiunile dure pe care Occidentul le-a pregătit pentru Rusia

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit unele detalii despre sancţiunile ce ar fi impuse Rusiei dacă aceasta ar invada Ucraina, şefa executivului european arătând că Moscovei i-ar fi tăiat accesul pe pieţele financiare internaţionale şi la produse de export importante pentru economia sa.

Liderii occidentali au refuzat până acum să ofere detalii despre răspunsurile convenite în cazul unei invazii a Rusiei, afirmând doar că exclud un răspuns militar şi promiţând sancţiuni economice la o scară fără precedent, informează Reuters.

ADVERTISING

”Rusiei i-ar fi, în principiu, tăiat accesul pe pieţele internaţionale”, a afirmat Ursula von der Leyen, duminică seara, la postul public german ARD.

Potrivit şefei Comisiei, ar fi impuse sancţiuni ”la toate bunurile pe care noi le producem şi de care Rusia are nevoie urgentă pentru a-şi moderniza şi diversifica economia, acolo unde suntem dominanţi la nivel mondial şi ei nu au înlocuitor”.

Von der Leyen a menţionat că aceste măsuri nu vor fi impuse decât după declanşarea unei invazii, ea respingând astfel apelurile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la sancţiuni imediate.

ADVERTISING

”Pasul spre sancţiuni este atât de uriaş şi de plin de consecinţe, încât ştim că trebuie să dăm întotdeauna o şansă Rusiei să revină la diplomaţie şi la masa negocierilor”, a spus ea. ”Această fereastră este încă deschisă”, a adăugat preşedintele executivului UE.

Rusia, care a desfăşurat cel puțin 150.000 de militari în jurul graniţelor de est şi nord ale Ucrainei, cere garanţii că acestei ţări nu i se va permite niciodată aderarea la NATO, prezentate de preşedintele Vladimir Putin ca esenţiale pentru securitatea pe termen lung a Rusiei.

ADVERTISING

Însă, potrivit Ursulei von der Leyen, dependenţa de exporturile de combustibili fosili constituie slăbiciunea Rusiei.

”Acestea formează două treimi din exporturile Rusiei, iar jumătate din buget vine de la ele”, a arătat Ursula von der Leyen. Rusia are nevoie să se modernizeze şi ”exact acest lucru nu ar mai fi posibil” dacă i-ar fi impuse noi sancţiuni, a punctat ea.

Miniştrii de Externe din UE urmează să discute, luni, la Bruxelles, despre ultimele evoluţii în conflictul din Ucraina dintre forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi, după un sfârşit de săptămână de mari tensiuni în Donbas, cu victime raportate de ambele părţi.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, urmează să participe la un mic-dejun comun cu omologii săi din UE.

Între timp, Franţa a anunţat că preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit de principiu să discute despre Ucraina în cadrul unui summit.

De la Bruxelles, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunțat că Uniunea Europeană sprijină un astfel de summit, pentru a găsi o soluţie diplomatică.

"Summit-uri, întâlniri la nivel de lideri sau la nivel de miniştri, orice format şi orice cale de discuţii şi de negocieri în încercarea de a evita un război sunt extrem de necesare", a declarat Borrell presei la Bruxelles, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din UE.

"Vom sprijini orice încercare de a face ca discuţiile diplomatice să fie cea mai bună cale, singura cale de a găsi o soluţie la criză", a adăugat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇