Astronomii au observat primul asteroid cu trei Luni!

Astronomii au observat primul asteroid cu trei Luni!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un asteroid descoperit în secolul al XIX-lea ar putea avea nu una, nici două, ci chiar trei luni, cred oamenii de știință.

Asteroidul Elektra sau 130 Elektra a fost descoperit în 1873, orbitând în centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter. Cu formă alungită şi măsurând aproximativ 257 km, acesta este un asteroid relativ mare şi efectuează un tur complet în jurul Soarelui la fiecare cinci ani.

În 2003, prima Lună a fost descoperită orbitând în jurul asteroidului Elektra, urmând ca în 2014 să fie identificată cea de-a doua. Aceste descoperiri au fost interesante, dar nu neobişnuite - se ştie că peste 150 de asteroizi din peste 1.100.000 cunoscuți au una sau două Luni.

ADVERTISING

Acum, însă, a fost identificat încă un satelit, ceea ce face ca acest sistem să fie cel mai ”aglomerat” dintre cele găsite până acum, relatează Science Alert.

”Elektra este primul sistem cvadruplu detectat vreodată”, a scris o echipă de astronomi condusă de Anthony Berdeu de la Institutul Național de Cercetare Astronomică din Thailanda.

S/2003 (130) 1, primul satelit descoperit, are doar 6 kilometri diametru și orbitează asteroidul la o distanță medie de aproximativ 1.300 de kilometri. S/2014 (130) 1 are o lungime de numai 2 kilometri și o distanță orbitală medie de 500 de kilometri.

ADVERTISING

Cel mai recent satelit, S/2014 (130) 2, este și mai mic și mai aproape de asteroid: are doar 1,6 kilometri diametru și se află la o distanță orbitală medie de 340 de kilometri.

De asemenea, luminozitatea sa este de 15.000 de ori mai slabă decât a asteroidului, se mai arată într-un raport publilcat de The Astrophysical Journal Letters.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇