Prea multe primării și prea puțini primari

Prea multe primării și prea puțini primari
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nu e nimic nou faptul că înainte de alegerile parlamentare sau locale unii primari trec din barca partidului de opoziție în barca partidului care guvernează.

O fac ca să se realeagă, ca să primească fonduri PNDL, ca să se răzbune pe cei de la care nu au primit ajutor politic sau financiar sau pentru că sunt amenințați. O fac fie din oportunism, fie din frică electorală, fie din nevoia de a-și conserva afacerile.

Pe aceeași linie, nici PNL nu face altceva decât a făcut PSD în cele două cicluri electorale când a permis traseismul, 2012 și 2016.

Cu slabe rezultate de control al pandemiei, cu oscilații în sondaje mult sub procentele avute de Iohannis la prezidențiale, cu neputința de a stopa activitatea clanurilor de rromi, partidul încearcă să adune voturi așa cum a făcut și PSD în două rânduri, racolând primari.

Un deputat USR a publicat o listă cu 55 de primari PSD care s-au transferat la PNL

ADVERTISING

Ludovic Orban nu vede altă soluție ca să crească în sondaje și nici nu se străduiește să o caute. Buna guvernare e departe de ce e necesar, sincopele ministeriale sunt multe și severe, lucru ce dovedește neputința premierului de face ce trebuie ca să se mențină în sondaje.

Premierul a înțeles că dacă va continua să guverneze așa cum a făcut-o până acum e foarte posibil ca popularitatea partidului să scadă.

Singurul lucru la care se pricepe este combinageala politică, ne-a dovedit-o la învestirea de toamna trecută a guvernului PNL.

Atunci, ca la un joc de snoker, Ludovic Orban a desprins om cu om, bilă cu bilă din mănunchiul roșu până și-a asigurat majoritatea. La fel face și acum, desprinde din PSD cât poate profitând de criza adversarului, pe principiul un vot luat de la ei înseamnă două voturi avans pentru noi.

Cum nu poți învinge PSD

Sau măcar speră ca în comunele sau orașele cu primari ,,translatați” lumea să fie debusolată și adversarul să nu mai adune atâtea voturi câte putea aduna cu primarul de partea adversarului. Iată raționamentul care din 2012 ,,justifică” traseismul politic, pentru că el nu a fost inventat de Ludovic Orban, ci e copiat de la predecesorii săi de stânga.

ADVERTISING

E felul nostru neaoș de a face politică în primării.

PNL continuă racolarea de primari PSD. Inclusiv edilul care l-a agresat pe bărbatul care i-a strigat ”Nimic!” lui Dragnea

Ludovic Orban vede în ea, pe de o parte, singura cale de întărire a partidului, pe de altă parte, o modalitate de roade din baza electorală a PSD.

Dar, dacă recurge la ea însemnă sau că PNL a ajuns cu spatele la zid, a ajuns într-o situație grea, într-o situație cu perspectivă gri, sau e vorba și de altceva.

Oricum, numărul de primari racolați în prezent de PNL, până în 50, este mic în comparație cu numărul celor pierduți în favoarea lui Dragnea înainte de alegerile din 2016.

Atunci de la PNL+PDL au plecat la PSD 404 primari. Dacă privim cifrele am putea avea impresia că PNL ,,selectează” din cei pierduți, dar nu trebuie să ne grăbim cu afirmațiile, mai avem destul până la alegeri și procesul de racolare este abia la început.

ADVERTISING

De ce alianța dintre PNL și USR-PLUS e o veste proastă pentru PSD și în privința alegerilor parlamentare, nu numai locale?

E corectă politic o asemenea tactică?

În principiu, nu, într-o societate normalăm nu.

Dacă ea este o consecință a proastei guvernări, în mod cert, nu. Dar pentru România de azi este folositoare și vom vedea mai încolo de ce e chiar necesară.

Ce constat este că la fiecare ciclu electoral o parte din primari balansează de la un partid la altul. Dacă o fac liniștiți și necondamnați politic de alegători sau de partide înseamnă că ei sunt necesari, înseamnă că fără ei nu se poate, înseamnă că administrativ avem de-a face cu o problemă majoră pe care partidele nu o pot gestiona altfel.

Problema este că sunt prea multe primării și prea puțini membri de partid în stare să le ocupe și, ca acestea să nu ajungă la adversar, partidele la putere preferă să le ,,cumpere”. Înseamnă că există un deficit serios de cadre în fiecare din cele două partide mari.

Repet, sunt prea multe primării în țara asta ca să poată fi acoperite cu candidați viabili și atunci partidele recurg la ,,cumpărarea” edililor în loc să trudească la a crește candidați din rândul membrilor de partid.

Sau poate că pur și simplu nu există atâția oameni de partid care să umple golul acesta și există o nevoie reală ca un număr de primari să ,,basculeze” de la o guvernare la alta.

Asta înseamnă că la dispoziția partidului aflat la putere există un număr de voturi pe care le poate obține nu prin eforturi politice, nu prin munca grea de a atrage votul alegătorului, ci cu ajutorul combinagelii stil Ponta, Dragnea, Orban.

Despre descentralizare la vreme de pandemie

Lucru ce înseamnă că o mulțime de membri de partid umblă prin teritoriu și folosesc energia politică în mod negativ ca să obțină incorect voturi. Înseamnă că votul de la locale și mai ales cel de la parlamentare este viciat profund, deci majoritățile ce se obțin în Parlament sunt neadevărate.

Singura soluție este reconstrucția administrativă a țării care să ducă la scăderea drastică a numărului de primării.

Dacă ar crește considerabil numărul de oameni arondați la o primărie, dacă numărul primarilor s-ar reduce la un sfert, atunci ar fi concurență serioasă pe locuri, iar partidele ar avea suficienți candidați din rândul membrilor lor ca să nu mai recurgă la metoda ,,cumpărării”. S-ar eradica astfel traseismul și am avea o oglindă adevărată a partidelor.

Dacă Ludovic Orban ar cumpăra primari ca să facă reforma acesta, machiavelismul lui ar avea o scuză. Dar tare mi-e teamă că și după alegerile acestea lucrurile vor merge la fel ca înainte.

Autor: Mihai Oprișor, cititor SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇