Moș Ion Roată a fost numit cetăţean de onoare al comunei în care s-a născut în 1806

Moș Ion Roată a fost numit cetăţean de onoare al comunei în care s-a născut în 1806
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Moş Ion Roată, ţăranul clăcaş ales deputat în Adunarea Ad-hoc care a votat Unirea de la 1859 a Ţării Româneşti cu Moldova, a fost numit cetăţean de onoare al comunei Câmpuri, localitatea natală, la 140 de ani de la moartea sa, a informat, miercuri, Muzeul Vrancei.

„La 140 de ani de la trecerea în eternitate a ţăranului clăcaş Ion Roată, Consiliul Local al Comunei Câmpuri a votat acordarea post-mortem a titlului de cetăţean de onoare celui mai cunoscut fiu al localităţii. Felicitări autorităţilor locale care au făcut dreptate ţăranului venit pe lume în 1806, pe Moşia Câmpuri din Principatul Moldovei şi a murit în 1882, într-o ţară născută în 1859, numită România, la geneza căreia participase ca deputat în Adunarea Ad-hoc din 1857, pentru care a primit Ordinul Naţional ‘Steaua României'”, se arată într-un comunicat al Muzeului Vrancei.

ADVERTISING

Ceremonia de acordare a titlului de cetăţean de onoare va avea loc vineri, 18 februarie, şi va cuprinde un moment de evocare a personalităţii lui Moş Ion Roată, la casa memorială care îi poartă numele din localitatea Câmpuri, continuând cu un moment comemorativ la cimitirul unde acesta este în înhumat.

Ţăran clăcaş pe moşia boierului Dăscălescu, Ion Roată este ales la 26 octombrie 1857, de către alegătorii din Focşani, în Divanul Ad-hoc de la Iaşi, ca deputat reprezentant al ţăranilor pontaşi, legându-şi astfel numele pentru totdeauna de Unirea Principatelor Române. Pentru faptele sale, după Războiul de Independenţă, este decorat cu 'Steaua României', dar, în ciuda funcţiei importante pe care a deţinut-o, spre sfârşitul vieţii sale trăieşte în uitare şi mai apoi moare în sărăcie.

La celebritatea ţăranului din Cîmpuri a contribuit mai apoi Ion Creangă, care a scris povestea ce îi poartă numele. Mai târziu, în perioada comunistă, moştenitorii lui Ion Roată au donat casa în care acesta a trăit şi care a devenit muzeu.

Anul acesta, Casa Memorială Moş Ion Roată a fost preluată de către Consiliul Judeţean şi transferată Muzeului Vrancei, în timp ce autorităţile locale şi-au propus să readucă la lumină povestea celui mai celebru fiu al satului, care ar putea deveni cu uşurinţă un brand al comunei Cîmpuri.

Manifestarea dedicată memoriei lui Moş Ion Roată este organizată de Consiliul Judeţean Vrancea şi Muzeul Vrancei, în parteneriat cu Primăria comunei Câmpuri, cu Şcoala Gimnazială şi bisericile din localitate.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇