Compania făcută de Firea pentru cimitire s-a întors de pe ultimul drum: A tocat milioane de euro, iar acum riscă o desființare păguboasă. Miza - terenuri cumpărate la suprapreț

Compania făcută de Firea pentru cimitire s-a întors de pe ultimul drum: A tocat milioane de euro, iar acum riscă o desființare păguboasă. Miza - terenuri cumpărate la suprapreț
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cimitire SA este cea mai controversată dintre cele 22 de companii municipale înființate de Gabriela Firea. Actualul primar general, Nicușor Dan, a vorbit despre o pagubă de milioane de euro, pe care această companie ar fi produs-o. Și a depus și o plângere penală în respectivul caz.

Deși luase drumul desființării încă de toamna trecută, compania municipală a reușit să supraviețuiască încă vreo câteva luni.

La solicitarea Gabrielei Firea, pe 30 iunie 2017, Consiliul General – în care la acea vreme majoritatea era deținută de PSD și ALDE – a votat pentru înființarea Companiei Municipale Cimitire SA.

Scopul ei era – după cum îi spune și numele – să administreze activitățile funerare din Capitală și să îngrijească cimitirele din oraș.

În 2018, Consiliul General a delegat și serviciul public privind aceste activități către compania municipală Cimitire SA.

ADVERTISING

Gaură neagră

Așa că, în mod normal, de la acel moment, Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU) din subordinea PMB urma să dea comenzi de lucrări către această companie. Și, în timp, compania urma să înlocuiască total ACCU.

Problema este că ACCU nu s-a lăsat cu una, cu două. A dat comenzi către compania municipală, dar i-a și contestat în instanță înființarea și delegarea de serviciu.

Atribuțiile Administrației și companiei municipale s-au suprapus. Dar lucrurile au continuat așa. Iar compania municipală a tot crescut, până a ajuns să aibă, în 2019, peste 220 de salariați.

Din păcate – din punct de vedere financiar - Cimitire SA a fost o gaură neagră pentru bugetul Capitalei. A încheiat anul 2018 cu o pierdere de 2.185.846 de lei. Anul următor i-a adus un minus uriaș, de 9.449.083 de lei, iar la finalul lui 2020 a raportat pierdere de 8.183.041 de lei.

ADVERTISING

Terenuri la suprapreț și plângeri penale

Primul lucru pe care l-au făcut consilierii generali USR și PNL, când au preluat conducerea acestei companii, a fost să angajeze o firmă care să facă audit financiar la Cimitire SA.

Parte din banii cheltuiți – a explicat pentru SpotMedia.ro consilierul general Andrei Rigu (USR) – s-au dus pe terenuri cumpărate la suprapreț. În acest caz, atât primarul Nicușor Dan, cât și membrii AGA, dar și reprezentați ai Ministerului Finanțelor au făcut deja plângeri penale.

Apoi, s-au făcut pași spre desființarea acestei companii municipale.

Printre altele, în octombrie 2021, societatea General Group Expert SRL a fost numită lichidator juridiciar. Așa că, în mod normal, compania municipală intrase pe calea spre desființare. Dar nu s-a întâmplat nimic. Ulterior, la finalul lui 2021, lichidatorul a fost revocat, iar compania municipală și-a continuat activitatea.

ADVERTISING

Compania nu mai are site activ, ci doar o pagină de Facebook pe care a distribuit doar postări ale Gabrielei Firea, din perioada 19 august 2019 - 25 septembrie 2020.

Compania lucrează, dar se îndreaptă din nou spre dizolvare

Acum, compania municipală are 90 de salariați și a primit, în continuare, comenzi de lucrări din partea PMB atât pentru luna ianuarie 2020, cât și pentru februarie, se arată într-un răspuns transmis de instituție la solicitarea SpotMedia.ro.

În context, l-am întrebat pe consilierul general Andrei Rigu, membru în AGA companiei municipale, ce se întâmplă cu această companie și de ce n-a fost ea desființată nici până astăzi.

În alte cazuri - cum ar fi cel al Companiei Municipale Parcuri și Grădini SA - desființarea s-a blocat din cauză că salariații au contract colectiv de muncă, care prevede achitarea de salarii compensatorii, în caz de concediere. Iar compania nu are bani pentru a achita acele salarii.

Contract colectiv de muncă au și salariații de la Cimitire SA. În plus, și aceștia - prin intermediul unui sindicat - și-au dat compania în judecată. Dar în proces nu s-a stabilit nici măcar un prim termen. În plus, contractul colectiv de muncă al salariaților de la Cimitire SA nu prevede plata de salarii compensatorii. Și-atunci, care ar putea fi motivele pentru care această companie n-a fost închisă încă?

Potrivit consilierului general Andrei Rigu (USR), s-a încercat salvarea patrimoniului.

„Discuțiile cu lichidatorul selectat nu s-au finalizat și pentru că ni s-au promis comenzi de la PMB prin care datoriile companiei municipale, acum în cuantum de circa 3,5 milioane de lei, să scadă la zero.

În acest fel, fără datorii, compania se putea închide curat, fără să fie nevoie de vânzarea proprietăților.

Din păcate, nu am găsit suficient sprijin la PMB. S-a dat o comandă insuficientă care încă nu a fost achitată. Și ni se spune că nu sunt bani”, a precizat Andrei Rigu pentru SpotMedia.ro.

Potrivit PMB, la acest moment, compania are de încasat doar 1.419.903 lei din totalul de circa 3,5 milioane de lei, cât i-ar trebui pentru a-și achita toate datoriile.

La solicitarea SpotMedia.ro, PMB ne-a transmis că nu deține informații cu privire la valoarea de piață a bunurilor companiei municipale. Dar că, potrivit datelor interne ale societății (adică balanței de verificare la 31 ianuarie 2022), Cimitire SA deține:

  • terenuri în valoare de 16.666.294 de lei
  • construcții în valoare de 9.826.014 lei
  • aparatură tehnologică și aparate de măsură de aproape 500.000 de lei
  • mijloace de transport de 409.229 de lei
  • mobilier, birotică și alte active corporale de 58.459 de lei.

Potrivit consilierului general Andrei Rigu, terenurile au fost cumpărate la suprapreț (ceea ce a și atras formularea de plângeri penale din partea primarului general, a consilierilor generali și a Ministerului Finanțelor - n.red.). Așa că, dacă vor ajunge să se vândă la licitație, respectivele terenuri se vor da la prețuri mult mai mici (cele reale, de piață). Iar prejudiciul adus banului public va fi cu atât mai mare, a mai precizat consilierul general USR pentru SpotMedia.ro.

Vom urmări evoluția acestei companii municipale și vom reveni cu detalii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇