Rusia a început exercițiile militare în Belarus. Zeci de mii de soldați au trecut granița (Video)

Rusia a început exercițiile militare în Belarus. Zeci de mii de soldați au trecut granița (Video)

Rusia și Belarus au dat startul exercițiilor militare comune, sporind teama posibilității invadării Ucrainei.

Un aliat apropiat al Rusiei, Belarusul are o frontieră lungă cu Ucraina. Programate să dureze 10 zile, exercițiile au adus militari ruși și pe acest flanc, după ce Rusia a masat la granița sa cu Ucraina peste 100.000 de soldați, amintește BBC.

SUA au acuzat Rusia că escaladează tensiunile, aducând în Belarus cele mai numeroase trupe de la Războiul Rece încoace. La rândul său, Ucraina spune că aceste exerciții sunt o nouă mișscare a Rusiei în războiul psihologic început deja împotriva sa.

ADVERTISING

Rusia a negat constant orice dorință de a invada Ucraina, însă a cerut oficial ca fosta țară sovietică să se angajeze să nu intre vreodată în NATO.

Pentru exercițiile din Belarus, Rusia a trimis în jur de 30.000 de soldați. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a spus că aceste antrenamente serioase sunt necesare, pentru că ”Rusia și Belarusul se confruntă cu amenințări fără precedent”.

Russian military drills to begin in Belarus

Ambasadorul rus la UE, Vladimir Chizhov, a declarat însă pentru BBC că Moscova mizează pe soluția diplomatică la criza ucraineană și că trupele din Belarus se vor întoarce acasă după finalizarea exercițiilor.

ADVERTISING

La nivelul UE, joi vor avea loc discuții în Formatul Normandia, ce include și Rusia și Ucraina. Există indicii că discuțiile vor pleca de la Acordul de la Minsk, mediat de Franța și Germania în 2014-2015, după ce Rusia a anexat Crimeea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇