Bebelușii, mai ales cei de sex masculin, prezintă un risc mai mare de a fi diagnosticați cu autism până la trei ani, dacă petrec mult timp în fața televizorului.
Un studiu realizat în Japonia a arătat că micuții cu vârsta de până la un an prezintă un risc mai mare de a fi diagnosticați cu autism, dacă petrec timp în fața televizorului. Cu cât expunerea este mai mare, cu atât riscul crește.
Este concluzia unui studiu realizat pe 84.000 de bebeluşi. În mod interesant, însă, aceeași asociere nu a fost observată și în cazul fetițelor.
Concret, în comparaţie cu băieţii care nu se uitau deloc la televizor, cei care priveau până la 60 de minute pe zi aveau un risc cu 38% mai mare de a fi diagnosticaţi cu autism în următorii doi ani.
Riscurile au fost de 2,16 ori mai mari în rândul băieţilor care se uitau până la două ore pe zi și de 3,48 ori mai mari la băieţii care petreceau până la patru ore uitându-se la ecrane în fiecare zi, se arată într-un raport publicat de jurnalul JAMA Pediatrics și citat de Standard.
Experții susțin că cei mici nu ar trebui să fie expuşi la ecrane în primele 12 luni de viaţă. În ciuda acestei recomandări, oamenii de știință care au realizat studiul spun că nouă din 10 copii incluşi în cercetare au fost expuşi la ecrane până la vârsta de un an.