Deschiderea școlilor: Ce fac Robu și Boc pentru elevi, dar și cea mai mare problemă de la Clejani

Deschiderea școlilor: Ce fac Robu și Boc pentru elevi, dar și cea mai mare problemă de la Clejani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Descentralizarea deciziei privind modul cum începe școala înseamnă implicarea primăriilor în pregătirea și dotarea clădirilor în care vor învăța elevii, dar și cumpărarea de dispozitive electronice necesare, în cazul în care cursurile vor fi exclusiv online.

Teoretic, școlile ar trebui să fie pregătite pentru oricare dintre scenariile anunțate miercuri de președintele Klaus Iohannis.

În orice scenariu, primăriile în curtea cărora se află școlile vor trebui să se implice. Însă dotarea școlilor diferă după buget de la primărie la primărie.

Dacă în școlile din mediul urban școlile au cât de cât dotare, în mediul rural situația este uneori dezastruoasă. Primarii cu care SpotMedia.ro a stat de vorbă spun că școlile vor fi pregătite cel mai probabil pentru prezența copiilor în septembrie. Însă, în afară de Cluj-Napoca, în celelalte localități nu se știe ce buget ar fi necesar.

ADVERTISING

Nicolae Robu: Vom întrerupe alte proiecte să direcționăm banii către educație

Primarul Nicolae Robu din Timișoara nu a făcut o estimare bugetară pentru dotarea și pregătirea celor 100 de școli din oraș.  Încă nu se știe după ce scenariu va începe școala.

„Avem în vedere să pregătim școlile cât mai bine, dar nu vă pot spune pe ce scenariu vom merge, pentru că nu știe nimeni în momentul de față, dar ne pregătim cu tot ce putem. Ne pregătim la maximum.

Suplimentăm banii pentru școli, dacă va fi nevoie. Deocamdată nu am un calcul făcut acum. Dar dacă trebuie, pe tot anul, vom asigura 200 de milioane la limită, pentru că vom întrerupe alte proiecte, să direcționăm banii către educație. Pentru că nu ne ajung banii altfel. Deocamdată nu avem o socoteală făcută, de aceea, nu vă pot spune”, ne-a declarat Nicolae Robu, primarul din Timișoara.

Citiți și: Monica Anisie: Școala știe cel mai bine cum stă din punct de vedere administrativ și epidemiologic

ADVERTISING

Edilul va recurge la specialiști din afara primăriei pentru a face o evaluare a nevoilor școlilor.

„Vom face o estimare pentru tot ce se cere acum și vrem să verificăm la fiecare școală ce există, ce nu există și trebuie făcut. Noi avem lucrări în derulare prin care oricum ne-am propus să punem școlile la punct cât mai bine, însă trebuie să verificăm ce am făcut noi din proprie inițiativă cu ce apare ca necesar în noul context”, a mai spus Robu.

La Cluj-Napoca: 3 milioane de euro pentru laptopuri

Pentru primarul din Cluj-Napoca, obiectivul este cât mai mulți copii la școală în condiții de siguranță deplină.

„În funcție de condiții, ne vom adapta la unul dintre cele trei scenarii epidemiologice la momentul începerii școlii.

Pornim de la premisa că ne dorim să avem cât mai mulți copii la școală, în condiții de sigurantă. Apoi, susținem  educația digitală necondiționat. Educația digitală nu va mai putea ieși din viața noastră și va fi o condiție pentru modernizarea comunităților noastre. Slujbele viitorului vor presupune în proporție de 70-80% cunoștințe digitale”, arată primarul Emil Boc.

ADVERTISING

Școlile din Cluj-Napoca stau bine la dotare pentru că au calculatoare conectate la internet, iar din aprilie și până acum peste 2.000 de copii din familii cu venituri reduse au primit tablete de la primărie.

„Am făcut o rectificare de buget în 3 august și am alocat aproape 3 milioane de euro pentru dotarea școlilor din perspectiva învățământului digital, indiferent dacă va fi hibrid sau nu. Asta înseamnă că vom cumpăra laptopuri pentru profesori, căști și tot ce trebuie”, a spus Emil Boc pentru SpotMedia.ro.

Alexandria – fără alte investiții în afară de școli

În orașul Alexandria din Teleorman, cele 6 școli și 6 licee au fost dotate cu termoscanere pentru măsurarea temperaturii, cu dispozitive cu servețele dezinfectante și cu echipamente pentru dezinfecție.

„Dar dacă acest lucru va fi impus zilnic, vă spun că e doar pe hârtie, nu se poate realiza nicăieri în țară. Lucrurile sunt extrem de încurcate.  Am decis să dăm bani la școli pentru a cumpăra ce e mai nevoie, pentru că dacă le vom cumpăra noi ne vom bloca, începe școala și nu le putem cumpăra.

Am convenit să dăm bani la școli, pentru că ele pot cumpăra și într-o perioadă mai scurtă”, ne-a spus primarul Victor Drăgușin.

Acesta consideră că pentru ciclul primar și preșcolar „lucrurile sunt încurcate rău de tot”.  „Păstrarea unor distanțe impuse, cel puțin la programul de somn, înseamnă înjumătățirea efectivelor de copii”, arată primarul pentru SpotMedia.ro.

Citiți și: Cum va începe școala: Se pot monta separatoare de plastic în clase. Va fi elevul și banca, la un metru distanță de ceilalți

Victor Drăgușin spune că a avut în intenție să cumpere tablete pentru elevii aflați în familii cu venituri mici, încă dinainte de bacalaureat.  Dar după ce a apărut ordonanța prin care aceste tablete vor fi cumpărate de Guvern nu  a mai făcut demersuri.

„În urmă cu o săptămână le-am cerut școlilor și necesarul de tablete. Îmi e foarte greu să cred că dacă se va merge în varianta online peste tot vom avea cum să cumpărăm aceste tablete.

Noi ne-am consumat suma de 135.000 de lei pe care o putem folosi pentru acea încredințare directă. Din punctul meu de vedere, e foarte târziu să mai putem începe doar în sistem online”, consideră primarul din Alexandria.

Victor Drăgușin spune că responsabilitatea deschiderii școlilor este „aruncată” în spatele autorităților locale fără ca statul să dea vreun ban. Din acest motiv, primăria pe care o conduce a tăiat toate celelalte investiții.

„Până acum, de la începutul anului, am alocat 3,2 milioane de lei pentru școli, apoi am mai dat 6 milioane de lei pentru dezinfecție și am mai dat și 5 milioane de lei pentru echipamente de termoscanare.

Pentru anul școlar am o rezervă, pentru că am tăiat toate investițiile, bani avem. Trebuie să ne dea și bani, eu am renunțat la investiții, a arunca în spatele autorităților locale fără ca tu stat român să vii să dai un leu...”, a acuzat primarul.

La Clejani, nu prea sunt bani

În școlile din mediul rural banii sunt și mai puțini. În localitatea Clejani, din județul Giurgiu, autoritățile încă nu s-au gândit cum vor deschide cele 7 școli în care învață 100 de copii.

Primarul Florin Nidelea nu știe sumele pe care le va aloca școlilor. „Nu știm nimic la momentul ăsta. Sunt pregătite deja spațiile, că au fost igienizate. Dar vedem atunci, la momentul potrivit, ce se va întâmpla. Nu prea avem bani, că nu ne-a dat nimic de la Guvern”, a subliniat Florin Nidelea pentru SpotMedia.ro.

Reamintim că, în funcție de situația epidemilogică de la momentul 14 septembrie, școlile vor fi deschide după unul dintre cele trei scenarii:

Scenariul verde​: Cursurile vor avea loc în mediul offline, toți elevii mergând la școală

Scenariul galben​: Elevii de școală primară și cei aflați în an terminal vor merge la școală. Restul elevilor va învăța în format hibrid (atât offline, cât și offline)​
Scenariul roșu​: Orele de curs se vor desfășura exclusiv în mediul online.

Citeşte şi analiza Ioanei Ene Dogioiu: Școala trebuie să înceapă! Riscurile variantei Iohannis


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇