Klaus Iohannis: Majoritatea elevilor va merge efectiv, fizic, la şcoală. Sunt trei scenarii, decizia e la nivel local (Video)

Klaus Iohannis: Majoritatea elevilor va merge efectiv, fizic, la şcoală. Sunt trei scenarii, decizia e la nivel local  (Video)

Școala va începe pe 14 septembrie pentru toți elevii, pentru majoritatea asta însemnând prezența fizică. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că Bucureștiul e în scenariul verde, ceea ce înseamnă că toți elevii se întorc la școală.

Pentru a ține cont de impactul pandemiei în fiecare localitate au fost elaborate 3 scenarii în funcție de numărul de bolnavi de Covid-19 din localitate, la mia de locuitori.

Majoritatea localităților, spune președintele, au condiții pentru a permite revenirea fizică în băncile școlii.

Iată declarațiile președintelui Iohannis:

- Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul şi mai mulţi miniştri şi secretari de stat. Tema discuţiei a fost începerea anului şcolar, situaţia învăţământului din România şi măsuri specifice în vreme de pandemie. S-au luat câteva decizii şi vă voi comunica datele cele mai importante pe care le avem acum şi deciziile luate astăzi, urmând să fie detaliate săptămânile care urmează.

ADVERTISING

Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar.

Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate.

Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor.

- Pentru a ține cont de impactul pandemiei în fiecare școală și localitate, au fost elaborate trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aceste trei scenarii sunt scenariul verde, în localitate e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu virusul, scenariul galben, între una și trei persoane detectate, și scenariul roșu, peste trei bolnavi noi în medie în localitatea respectivă

- Decizia se descentralizează la nivel de județ. În funcție de decizia locală, se va decide după ce scenariu va funcționa școala.

- Pentru fiecare școală în parte, Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde - toți elevii merg la școală - sau scenariul roșu, când nimeni nu merge la școală sau de risc mediu, scenariul doi, o parte din activități se țin în școală, o parte în online.

ADVERTISING

- Scenariul galben înseamnă grădinițele și clasele merg la școală, clasele a VIII-a și a XII-a merg la școală, iar restul claselor, o parte vin la școală și o parte nu, pentru a permite distanțarea socială.

-Majoritatea localităţilor din România intră pe scenariul verde. Bucureștiul se încadrează în scenariul verde.

Un număr de câteva sute de localităţi, la momentul acesta în care vorbim, sunt câteva sute de localităţi care intră în scenariul galben şi sunt numai 50 de localităţi, astăzi, care se încadrează în scenariul roşu.

Într-o localitate dacă numărul de cazuri creşte, atunci şcoala se închide pentru acea localitate, cartier, nu se face o închidere per ansamblu. E vorba de cazuri noi din media pe ultimele 14 zile pe mia de locuitori

https://www.facebook.com/pnl.ro/videos/305471420516773/


Săptămâna trecută, şeful statului a anunţat că se va întâlni cu reprezentanţii Guvernului pentru a discuta despre scenariile privind deschiderea noului an şcolar şi universitar.

„Această situaţie a deschiderii noului an şcolar, implicit a anului universitar, este una de extremă importanţă şi mă preocupă foarte mult. Am avut numeroase discuţii cu conducerea Ministerului Educaţiei, cu specialişti, cu alţi membri din Guvern cu atribuţii pe această zonă”, spunea, pe 29 iulie, Iohannis.

El preciza că „şcoala sigur nu va începe în condiţii normale, fiindcă pandemia până în septembrie nu va dispărea”.

„Ar fi foarte complicat să avem numai şcoală online. Şi, atunci, ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde, probabil, şi în funcţie de condiţiile locale, vom avea mai mult şcoală normală cu elevii la şcoală sau mai mult online sau un sistem mixt. Cum vor decurge aceste lucruri va fi stabilit cu exactitate într-o săptămână sau două şi va fi comunicat public”, a explicat atunci Iohannis.

Citește și:

Şcoala e în aer. De ce nu revin guvernanţii cu picioarele pe pământ?

Cum va începe anul școlar? Monica Anisie prezintă ”cel mai bun scenariu”: Unii dintre elevi vor fi la școală, iar alții vor urmări cursurile online, urmând să facă rocada (Video)

Ce spune Academia Română despre educația online: Pentru ciclurile preșcolar și primar poate avea efecte dăunătoare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇