Arheologii au descoperit într-o necropolă din nordul Italiei scheletul unui bărbat despre care se crede că avea o mână amputată de multă vreme, în prelungirea căreia atașase un cuțit.
Rămășițele datează din secolele VI și VIII e.n, relatează Science Alert. Au fost descoperite sute de schelete aici, dar și un cal decapitat și mai mulți ogari. Oamenii de știință au fost însă mai cu seamă interesați de rămășițele acestui bărbat.
E vorba despre un individ care a murit la 40 – 50 de ani, cu brațul amputat în jurul antebrațului cu ceva vreme înainte de a trece în neființă. E clar că nu aceasta a fost cauza morții lui, sunt de părere oamenii de știință.
Cercetătorii, coordonați de arheologul Ileana Micarelli de la Universitatea Sapienza din Roma, au stabilit că mâna fusese înlăturată în urma unui traumatism puternic, însă cum și de ce este imposibil de spus.
„O posibilitate ar fi că membrul a fost amputat din motive medicale. Poate că era rupt din cauza unei căderi accidentale sau alte motive, astfel rezultând într-o fractură ce nu putea fi vindecată”, au scris arheologii în studiul lor, publicat în Journal of Anthropological Sciences în 2018.
E posibil chiar ca bărbatul să-și fi pierdut brațul în luptă.
Capetele osului însă prezintă semne ale presiunii biomecanice. Osul a fost modificat, ca și cum ar fi fost presat de o proteză. Sau de cuțitul care a fost găsit în prelungirea brațului, în mormânt.
În plus, dinții bărbatului prezintă urme de uzură extremă, o pierdere drastică de email și o leziune osoasă. Bărbatul și-a tocit atât de mult dinții pe partea dreaptă a gurii încât și-a cauzat o infecție bacteriană. Se crede că acesta își folosea dinții frecvent pentru a strânge curelele care țineau proteza atașată de braț.
Ținând cont de semnele de vindecare avansată asupra oaselor, e clar că bărbatul a trăit mulți ani după ce i-a fost amputat brațul, chiar în lipsa antibioticelor. Nu doar că s-a adaptat foarte bine la condiția sa, dar chiar și-ar fi făcut din cuțit aliat, din cine știe ce motive.