Primarul Capitalei, Nicușor Dan, are un mesaj pentru Vasile Petrariu, liderul de sindicat STB, care este și consilier general PSD, după ce Tribunalul București a decis să suspende greva orchestrată joi de acesta: va avea soarta lui Ion Rădoi, șeful sindicaliștilor de la metrou, pe care fostul ministru Cătălin Drulă l-a lăsat fără spațiile comerciale din subteran și l-a și învins in instanță.
„Decizia Tribunalului București din această după-amiază e clară: greva orchestrată politic de la STB se suspendă. E o decizie executorie, deci trebuie pusă în aplicare de urgență.
Lucrul trebuie reluat imediat, iar mijloacele de transport să fie puse în funcțiune ca să deservească bucureștenii. Sper că nimeni – niciun lider de sindicat, niciun sindicalist controlat politic – nu va îndrăzni să sfideze o decizie a instanței și să incite în continuare la grevă”, a anunțat Nicușor Dan, după aflarea deciziei tribunalului.
Primarul Capitalei spune că este în continuare deschis dialogului, dar vrea să discute „cu sindicaliști care reprezintă interese sindicale, nu interese politice”, iar „mijloacele de transport STB trebuie să se întoarcă pe trasee, iar transportul public de suprafață în Capitală trebuie să revină la normal cât mai repede.”
„Pentru liderul de sindicat membru PSD, Vasile Petrariu, am un mesaj foarte clar: va avea soarta lui Ion Rădoi. Liderii sindicali care reprezintă forțe politice și nu salariați, care își folosesc pozițiile sindicale pentru interese personale și pentru interesele politicienilor care-i manevrează nu pot avea parte de respectul bucureștenilor”, conchide Nicușor Dan.
La fel cum au făcut azi cei de la STB, Rădoi a blocat metroul bucureștean, în martie anul trecut, încercând fără succes să oprească desființarea spațiilor comerciale din subteran, pe care le controla.
Ulterior, Metrorex SA - pe vremea când director general este Ștefan Paraschiv (susținut de fostul ministrul USR al Transporturilor, Cătălin Drulă) - a deschis două acțiuni în instanță împotriva organizatorilor și participanților la grevă.
Una eta de natură penală și - din informațiile Spotmedia.ro - vizeză, printre altele, fapte de zădărnicire a combaterii bolilor (în condițiile în care, oprind metroul, organizatorii și participanții la grevă i-au obligat pe bucureșteni să circule în condiții de aglomerație, doar cu autobuze, troleibuze și tramvaie).
Al doilea dosar vizează recuperarea prejudiciului creat de greva respectivă. În acesta, potrivit informațiilor noastre, Metrorex a pierdut procesul de fond, dar a făcut apel.
La solicitarea Spotmedia.ro, Metrorex a comunicat, în luna iunie 2021, că „potrivit evidențelor contabile, nu avem înregistrate rețineri salariale pentru angajații care au organizat sau au participat la acțiunea de protest din luna martie a.c.”.
Cu alte cuvinte, cel puțin până la acest moment, niciunul dintre organizatorii și participanții la greva de la metrou care a paralizat circulația din subteran, în București, în luna marite 2021, nu a fost sancționat, încă, în niciun fel.
V.D., G.K.