CSM nu poate ţine şedinţele: Mai mulţi membri nu vor să vină la plen, după ce Bogdan Mateescu a rămas preşedinte

CSM nu poate ţine şedinţele: Mai mulţi membri nu vor să vină la plen, după ce Bogdan Mateescu a rămas preşedinte

Mai mulți membri au refuzat să participe, marți, la ședința plenului CSM, în semn de protest față de desemnarea judecătorului Bogdan Mateescu ca președinte interimar.

Mai mult, aceștia nu au luat parte nici la ședința Secției de judecători, a scris judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, pe Facebook.

În aceste condiții, ședința plenului nu a mai avut loc pentru lipsă de cvorum, iar ședința Secției de judecători a avut loc cu participarea ministrului Justiției, care a asigurat cvorumul.

”Azi, eu și colegii judecători Mihai Andrei Bălan, Gabriela Baltag, Evelina Oprina și colegii procurori Tatiana Toader, Florin Deac, Cristian Ban, am ales să nu participăm la ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, iar, ulterior, eu și colegii judecători enumerați nu am participat nici la ședința Secției de judecători.

ADVERTISING

Ședința plenului nu a mai avut loc pentru lipsă de cvorum, iar ședința Secției de judecători a avut loc cu participarea ministrului Justiției, care a asigurat cvorumul, dânsul neparticipând și la ședința plenului.

Ședința plenului nu a avut loc azi datorită celor care au refuzat și refuză în continuare să intre în legalitate, punând în pericol nu doar imaginea Consiliului, ci și legalitatea actelor acestuia, vulnerabilizând întreaga activitate a instituției, cu consecințe grave și iremediabile asupra sistemului judiciar.

Am cerut intrarea în legalitate prin exercitarea de către vicepreședinte a atribuției de conducere a ședinței Plenului și de alegere a unui președinte de ședință în cazul ședinței Secției pentru judecători, președinte de ședință care putea fi inclusiv cel nelegal desemnat interimar, însă am fost refuzați.
Majoritatea a refuzat să aplice legea.

ADVERTISING

Azi, o minoritate de 7 membri ai plenului, reprezentând jumătate din membri aleși, precum și de 4 membri din cei 9 membri aleși ai Secției de judecători, am refuzat să întărim și să perpetuăm o nelegalitate, decisă de o majoritate foarte strânsă din plenul CSM, de desemnare a unui președinte interimar, contrar Constituției României și Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii”, a explicat Andreea Chiș.

Interimar contrar legii și Constituției

Judecătoarea spune că Bogdan Mateescu a fost numit interimar contrar legii și Constituției.

”Plenul a eludat legea, denumind interimat ceea ce nu putea fi reînnoit, conform Constituției, situându-se, așadar, în afara limitelor legii și a Constituției. Separarea carierelor nu justifică și nu permite desemnare unui președinte interimar al plenului, pentru Secția de judecători existând text ce permite alegerea unui președinte de ședință.

ADVERTISING

Ceea ce a făcut majoritatea din Secția de judecători a fost să păstreze în rândurile ei o atribuție pe care niciunul dintre cei ce fac parte din ea nu o mai putea exercita conform Constituției. Nu este o vacanță a funcției, ci un blocaj creat de o majoritate care dorește să își prezerve și să își consolideze poziția de control”, a subliniat Andreea Chiș.

Și judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina spun că numirea lui Bogdan Mateescu în funcția de președinte interimar al CSM este neconformă cu prevederile constituţionale şi legale.

”Această soluţie, oricât de inovatoare ori seducătoare pare a fi fost în contextul derulării alegerilor pentru funcția de președinte CSM în anul 2022 și al frământărilor interne în jurul potențialei persoane ce ar fi putut ocupa această funcție în ultimul an al mandatului actualului Consiliu, este din punctul nostru de vedere neconformă cu prevederile constituţionale şi legale şi generează o serie de vulnerabilităţi, cu importante consecinţe pe planul tuturor raporturilor şi relaţiilor în care se manifestă Consiliul Superior al Magistraturii”, au precizat acestea într-o opinie publicată pe Juridice.ro.

CSM nu a reușit să își aleagă o nouă conducere

În 16 decembrie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a reunit pentru a-şi alege noua conducere – preşedintele şi vicepreşedintele, însă a întâmpinat în scurt timp un impas.

Pentru șefia CSM au candidat judecătoarele Andrea Chiș și Gabriela Baltag, doar că amândouă au fost respinse.

Astfel, s-a decis ca Bogdan Mateescu, actualul preşedinte al CSM, să fie interimar în această funcţie începând din 6 ianuarie, când i se termină mandatul de drept.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇