Rafila crede că Dîncu a purtat ieri o mască textilă, deşi acestea erau deja interzise

Rafila crede că Dîncu a purtat ieri o mască textilă, deşi acestea erau deja interzise

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că masca purtată de colegul său de Guvern, Vasile Dîncu, duminică, la Constanţa, este una textilă.

Rafila susţine că măştile textile, folosite până de curând, au protejat într-o mică măsură.

Rafila a fost întrebat la Antena3 dacă persoanele care au purtat până acum masca textilă au fost puse în pericol.  

“Pe măsură ce transmisibilitatea unui virus creşte, şi măsura pe care o iei să ai o barieră, că e o barieră mecanică, nu este altceva, e bine ca această barieră să fie cât mai etanşă.

ADVERTISING

Ori o mască textilă e foarte variabilă, în primul rând, calitatea şi gradul de filtrare. Mai este un element, dacă la tulpina Alfa aveam o transmisibilitate să spunem de trei, adică rata de reproducere bazală, fără să faci nimic, era de trei, aici ne apropiem de 15. La Delta era de şapte-opt. (…) Cred că i-a protejat în mică măsură”, a precizat Alexandru Rafila.  

El a precizat că multă lume poartă masca incorect.  

“Multă lume poartă mască incorect, de exemplu. Sunt foarte multe persoane care poartă mască incorect, nasul afară, practic eficacitatea filtrării într-o astfel de situaţie şi respectiv protecţia pentru cel cu care acea persoană intră în contact este nulă”, a transmis ministrul Sănătăţii.  

ADVERTISING

Apoi, lui Alexandru Rafila i-a fost aratată o fotografie care îl înfăţişa pe ministrul Apărării, Vasile Dîncu, purtând o mască neagră, având imprimat tricolorul şi a fost întrebat de tip de mască este.  

“Cred că este o mască textilă, după cum arată. Nu ştiu să vă spun ce tip de mască este, dar pare o mască textilă. Deci dacă e o mască textilă are aceeaşi eficacitate”, a explicat Alexandru Rafila.  

El a întrebat apoi şi când a fost utilizată masca respectivă.  

Vasile Dîncu a purtat masca textilă de culoare neagră, duminică, la Constanţa, la ceremonia de sosire dintr-o misiune internaţională a unei nave militare.  

LIVE din Portul Militar ConstanțaDupă trei luni de misiune, militarii puitorului de mine și plase 274, căpitan-comandor Daniel Gheorma se întorc acasă chiar în aceste momente.Ei sunt întâmpinați de conducerea Armatei României și cea a Forțelor Navale Române, la întoarcerea în țară, după participarea la misiunea de peste trei luni, prin intermediul căreia au contribuit consistent la consolidarea imaginii României în rândul comunității europene.

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Duminică, 9 ianuarie 2022

Purtarea măştii a redevenit obligatorie şi în aer liber începând de sâmbătă şi nu mai sunt permise măştile textile, ci doar cele tip medical sau FFP2, a transmis Guvernul. 

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇