Rusia anunță că nu va face concesii sub presiunea SUA în discuţiile referitoare la Ucraina - reacția Washingtonului

Rusia anunță că nu va face concesii sub presiunea SUA în discuţiile referitoare la Ucraina - reacția Washingtonului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rusia a anunţat că nu va face concesii sub presiunea SUA şi a avertizat că discuţiile de săptămâna aceasta privind criza din Ucraina s-ar putea încheia mai devreme, în timp ce Washingtonul a spus că nu se aşteaptă la progrese şi că progresele depind de detensionarea situaţiei de către Moscova, transmite Reuters.

Linia dură de la Moscova scoate în evidenţă perspectivele fragile ale negocierilor despre care Washingtonul speră că vor evita pericolul unei noi invazii ruseşti a Ucrainei, în cel mai tensionat punct al relaţiilor dintre SUA şi Rusia de la încheierea Războiului Rece, în urmă cu trei decenii.

ADVERTISING

Discuţiile încep luni, la Geneva, înainte de a se muta la Bruxelles şi Viena, dar agenţia de presă de stat din Rusia RIA l-a citat pe ministrul adjunct de Externe Serghei Riabkov spunând că este absolut posibil ca diplomaţia să se încheie după o singură întâlnire.

”Nu pot exclude nimic, acesta este un scenariu cu totul posibil şi americanii... nu ar trebui să îşi facă iluzii în privinţa asta. Bineînţeles, nu vom face nicio concesie sub presiune, sau pe fondul ameninţărilor constante din partea participanţilor la discuţii”, a spus el.

ADVERTISING

Riabkov  va conduce delegaţia rusă la Geneva.

Moscova nu este optimistă în privinţa discuţiilor, ar mai fi spus Riabkov, citat de agenţia de ştiri Interfax.

Reacția SUA

Aşteptările americanilor sunt la fel de pesimiste. ”Nu cred că vom vedea progrese în săptămâna viitoare”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken într-un interviu pentru CNN.

Ca răspuns la cererile Rusiei de garanţii de securitate occidentale, Statele Unite şi aliaţii au declarat că sunt pregătiţi să discute despre posibilitatea ca fiecare parte să restricţioneze exerciţiile militare şi desfăşurarea de rachete în regiune.

ADVERTISING

Ambele părţi vor face propuneri şi apoi vor vedea dacă există motive pentru a merge mai departe, a spus Blinken.

”Pentru a face progrese reale, este foarte greu de văzut că se întâmplă atunci când există o escaladare continuă, când Rusia are un pistol în capul Ucrainei cu 100.000 de militari în apropierea graniţelor sale”, a spus Blinken într-un interviu pentru ABC News.

Rusia vs. Ucraina și NATO

Zeci de mii de trupe ruse sunt adunate în apropierea graniţei cu Ucraina, în pregătirea pentru ceea ce Washingtonul şi Kievul spun că ar putea fi o invazie, la opt ani după ce Rusia a capturat peninsula Crimeea de la Ucraina.

Comentariile rusului Riabkov, care a comparat situaţia cu criza rachetelor cubaneze din 1962, când lumea era în pragul războiului nuclear, sunt în concordanţă cu linia intransigentă pe care Rusia o semnalează de câteva săptămâni.

Rusia neagă planurile de invazie şi afirmă că răspunde la ceea ce numeşte comportament agresiv şi provocator din partea alianţei militare NATO şi a Ucrainei, care s-a îndreptat spre Occident şi aspiră să se alăture NATO.

Complicând şi mai mult imaginea, Rusia a trimis trupe în Kazahstanul vecin săptămâna trecută, după ce fosta republică sovietică producătoare de petrol a fost lovită de un val de tulburări sociale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇