Cât de pregătită e România pentru valul 5 de pandemie?

Neînțelegerile de la nivelul coaliției de guvernare au dus la amânarea adoptării certificatului verde pentru angajați. Acest eșec lasă sistemul de sănătate descoperit în fața noii variante Omicron.
Cât de pregătită e România pentru valul 5 de pandemie?
  • Într-o singură zi, Ministerul Sănătății a raportat 13 infectări cu noua versiune a virusului.
  • Olanda a intrat în carantină totală, iar autoritățile se tem că sistemul de sănătate nu va face față.
  • Alexandru Rafila a declarat că susține certificatul verde, dar decizia e una politică.
  • Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, anunță că luna ianuarie va fi una complicată pentru țara noastră din cauza Omicron.
  • Doar două milioane de români și-au făcut doza a treia de vaccin.

La jumătatea lunii martie, criza de vaccin la nivelul Uniunii Europene se apropia de sfârșit, iar în România, autoritățile au decis posibilitatea de programare pentru toată lumea.

Cererea era foarte mare, iar la Romexpo, în nordul Bucureștiului, s-a deschis cel mai mare centru de vaccinare din țară.

Era organizat pe cele trei tipuri de ser aprobate, iar injecțiile se făceau doar cu programare online sau telefonică.

La nouă luni de la perioada de glorie, centrul de vaccinare de la Romexpo funcționează încă, dar în spații mult mai restrânse.

În data de 27 decembrie, cei mai mulți vizitatori erau persoane care-și făceau doza a treia, cu Pfizer sau cu Moderna.

ADVERTISING

Totul mergea strună, semn că în anul care a trecut de la începerea campaniei de vaccinare anti-Covid, s-a creat o rutină în ce privește administrarea celei mai extinse operațiuni de logistică sanitară.

Ca pondere, România rămâne pe penultimul loc din Uniunea Europeană în ce privește procentul de persoane vaccinate din totalul populației.

“…imunitatea colectivă, trecerea prin boală, chiar dacă variantele sunt puțin diferite, duce la rezistența în comunitate, diferită față de primul an al pandemiei”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila, într-un interviu pentru spotmedia.ro.

Această observație reprezintă cea mai bună pregătire pentru valul 5 de pandemie care, conform specialiștilor, își va face simțită prezența, începând cu jumătatea lunii ianuarie.

Deși, aparent, numărul de cazuri stagnează la o medie de câteva sute zilnic, în perioada Crăciunului s-au făcut puține teste, iar această stagnare e un semn că noua variantă se răspândește.

În luna decembrie, ritmul de scădere a numărului de noi infectări a încetinit vizibil, media pentru trei zile fiind undeva la 800 de noi cazuri.

Omicron e printre noi

Într-o singură zi, 27 decembrie, au fost raportate 13 noi cazuri de infectare cu Omicron, un alt semn că valul cinci de pandemie se apropie.

Partidele din coaliția de guvernare, PNL, PSD și UDMR n-au reușit să ajungă la un numitor comun în ce privește adoptarea certificatului verde.

“Scopul certificatului a evoluat de la un instrument care avea ca țintă împiedicarea transmiterii bolii către împiedicarea suprasolicitării sistemului de sănătate. Persoanele vaccinate fac forme ușoare”, a mai declarat Alexandru Rafila, în interviul realizat de Ioana Ene Dogioiu, pentru Spotmedia.ro.

Din păcate, interesele politice, teama liderilor de posibile proteste și pierderea susținerii unei părți a opiniei publice au amânat adoptarea acestuia.

"În ceea ce priveşte certificatul COVID-19, participanţii au susţinut nevoia unui cadrul legal adecvat pentru gestionarea unui eventual nou val pandemic, precum şi importanţa respectării măsurilor de prevenţie şi combatere a pandemiei, atât pentru sănătatea românilor, cât şi pentru menţinerea activităţilor economice, care să poată oferi continuitate în derularea afacerilor, a serviciilor publice, precum şi în menţinerea locurilor de muncă, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale”, se arată într-un comunicat al premierului Nicolae Ciucă, în urma consultărilor avute cu reprezentanții mediului de afaceri, dar și cu cei ai salariaților din domeniul public.

Din luna ianuarie va fi complicat în România

Până acum, aproape 2 milioane de români și-au făcut trei doze de vaccin. Conform specialiștilor, aceștia sunt cei care au cele mai multe șanse să nu se infecteze cu noua variantă a virusului.

De asemenea, cei care au făcut boala și au cel puțin o doză de vaccin fac parte dintre cei cu imunitate crescută în fața Omicron.

Foto: Facebook/Razvan Chereches
Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, anunță că valul 5 de pandemie va fi complicat în România - Foto: Facebook/Răzvan Cherecheș

Noua versiune a virusului are capacitatea de a păcăli sistemul imunitar chiar în situația în care persoana respectivă are o doză sau două de vaccin. E adevărat, aceasta nu va face o formă gravă de boală. Cei mai expuși rămân nevaccinații care nu s-au întâlnit cu virusul.

În Marea Britanie s-au înregistrat 122.186 noi cazuri de infectare în data de 24 decembrie, un record pentru întreaga pandemie.  

E adevărat că numărul deceselor a rămas relativ scăzut, o medie de 112 pe zi, ceea ce confirmă faptul că vaccinarea și trecerea prin boală au creat o formă de imunitate pentru noua variantă.

E dificil de făcut o proiecție cu privire la impactul valului 5 asupra României, dar situația ar putea fi mai dificilă pentru că, la noi, doar 41% din populație are cel puțin o doză de vaccin, în timp ce în Marea Britanie, 77%. Diferența se poate traduce într-un număr mare de spitalizări și intrarea sistemului de sănătate în colaps.

“Din luna ianuarie va deveni complicat în România”, a anunțat Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, pe pagina sa de Facebook.

O decizie politică

Nu mai există soluții magice pentru relansarea campaniei de vaccinare. Ea va merge mai bine sau mai rău în funcție de măsurile administrative luate de guvern sau de gravitatea pandemiei.

“Oamenii sunt incitaţi, nu sunt informaţi absolut deloc şi ei au protestat împotriva a ceva despre care cred că nu aveau prea multe informaţii”, a declarat Alexandru Rafila (PSD), referindu-se la mitingul de protest organizat de AUR împotriva certificatului verde. 

“Eu cred că trebuie să fim echilibraţi, dar trebuie să fim şi responsabili pentru sănătatea publică. Ideea este următoarea: decizia va fi politică. Trebuie să ajungem la un consens din partea coaliţiei… ca ministru al Sănătăţii şi ca profesionist în sănătate sprijin această iniţiativă”, a mai declarat ministrul Sănătății.

În Olanda s-a intrat din nou în carantină. Magazinele, restaurantele, barurile, teatrele și muzeele s-au închis. Teama de noua variantă a determinat guvernul să recomande munca de acasă și să interzică activitățile sociale.

La nivelul țării s-au înregistrat mai multe proteste, dar autoritățile au mers mai departe de teama că Omicron va aglomera spitalele din cauza unei rate mici de vaccinare cu doza a treia.

“...eșecul autorităților constă în întârzierea începerii campaniei de vaccinare cu doza a treia mai devreme, de a crește rapid capacitatea de testare gratuită atunci când este necesar, de a convinge mai multe grupuri de beneficiile vaccinurilor și de a se asigura că există suficiente paturi la terapie intensivă. Acum, spitalele noastre sunt deja pline de pacienți care sunt infectați cu varianta Delta și, probabil, că nu vom avea suficiente paturi pentru toți oamenii care au nevoie de îngrijire dacă valul Omicron îi va lovi puternic și pe cei vaccinați”, explică situația din Olanda Senay Boztas, un jurnalist britanic, care locuiește de mai multe decenii în această țară.

Dacă acestea sunt problemele cu care se confruntă autoritățile de la Haga, realizați cât de complicate sunt cele de la București și cât de grav va lovi România valul 5 de pandemie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇