Cum să călătorești în siguranță, în vremuri de Omicron. Câteva sfaturi înainte de îmbarcare

Cum să călătorești în siguranță, în vremuri de Omicron. Câteva sfaturi înainte de îmbarcare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă ai în plan o călătorie în viitorul apropiat, trebuie să ții cont că, la nivel global, noua tulpină extrem de contagioasă face deja ravagii, chiar dacă în România numărul infectărilor depistate este încă mic și valul 5, Omicron, nu a debutat oficial încă.

Americanii, spre exemplu, sunt sfătuiți să se vaccineze cât mai repede dacă vor să călătorească în vacanța de iarnă – fie cu doza inițială, fie cu doza booster – pentru a evita o formă gravă a bolii, scrie CNN.

Dr. Peter Hotez, decanul școlii de boli tropicale de la Baylor College of Medicine, analizează pentru CNN situația din SUA unde tulpina Omicron a generat o creștere în numărul de spitalizări și decese.

ADVERTISING

”Oamenii trebuie să fie pregătiți pentru un risc mai mare de infecție în timpul călătoriilor și să-și ia măsuri suplimentare de prevenție”, spune el.

”Chiar dacă ai două doze de Pfizer sau Moderna, chiar dacă se cheamă că ești vaccinat complet, știm că impactul asupra bolii simptomatice este aproape de zero”, a afirmat acesta pentru CNN.

Desigur, cele două doze inițiale continuă să ofere o oarecare protecție în fața bolii severe, dar ai nevoie de doza trei dacă vrei să fii în siguranță.

Chiar și doza booster necesită două săptămâni pentru a atinge nivelul cel mai înalt de imunitate, spun medicii, așadar, cu cât mai repede faci doza trei, cu atât mai bine.

ADVERTISING

Dar vaccinarea nu este suficientă, ci este necesar să iei și alte măsuri, printre care utilizarea unei măști de calitate, pentru a scădea riscul infectării.

În ceea ce privește persoanele imunocompromise, sfatul medicilor este amânarea călătoriilor până când situația epidemiologică este mai bună la nivel global, în speranța că valul Omicron va fi mai scurt ca altele.

Dr. Jeremy Faust, medic de urgență la Brigham and Women's Hospital din Boston, spune că, deși există un risc să contactezi virusul în timpul călătoriei, există și câteva lucruri pe care le poți face pentru a minimiza acest risc.

ADVERTISING

Sfatul său este să fim atenți la ”verigile slabe”, adică la momentele în care suntem, de obicei, mai neatenți.

”Riscul nu e neapărat în avion. Ar putea fi la coada la toaletă din aeroport, unde trebuie să fii și mai atent cu masca și distanțarea”, spune el.

Și, privind cu atenție la aglomerația de pe Otopeni din ultimele zile, sfaturile americanilor sunt binevenite indiferent de unde pleci și unde ajungi în călătoria ta cu avionul.

O.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇