Despre reformarea PSD, cu scepticism bine temperat

Despre reformarea PSD, cu scepticism bine temperat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Eu, unul, când aud vorbe despre eliminarea PSD de pe eșichierul politic, mă duc la prima gârlă și bag capul în apă rece, ca să mă calmez. Am cam îmbătrânit și nu mai am timp și chef de mestecat gogorițe, fie ele și prezidențiale.

Ca să avem ce discuta, hai să facem scenarii. PNL și USR-PLUS câștigă alegerile, fac guvern și, culmea, guvernează și bine. Și ce are asta de a face cu dispariția PSD?

De exemplu, când PSD a guvernat mai binișor, a dispărut PNL din peisaj? Bineînțeles că nu, a rezistat, s-a întărit și a ajuns în situația de azi. Ce ne face atunci să credem că PSD va pleca definitiv din politică dacă ai lui Orban vor face spitale regionale și autostrăzi? Nimic.

Ar trebui să ne intre bine în cap că zicerile prezidențiale sunt doar fraze politice care doresc a crește PNL prin poziționare la adversar acum, la vreme de alegeri. Atât și nimic mai mult.

ADVERTISING

Ce este de dorit, spre binele comun, ar fi ieșirea PSD din marasmul ăsta în care l-a vârât Dragnea. Asta de s-ar face și ar fi prea destul.

Un PSD care să ajungă în câțiva ani un partid de stânga onorabil, frecventabil, ar însemna ieșirea din nenorocirea celor treizeci de ani de cleptocrație. Ar însemna ajungerea la normalitate atât de râvnită de toată lumea cu scaun la cap din țara asta.

Pierderea alegerilor ar trebui să ajute

Semne bune ar fi, deși puține, deși discutabile. Liderii de azi, oricât de criticabili și de subțiri ar fi, au un mare atu: au curajul de a se înjuga la treaba colosală de a curăța grajdurile PSD de mizeria atâtor ani de politică urâtă.

Eu nu cred că ei sunt atât de puternici ca să facă această treabă. Eu nu cred nici măcar că acesta este scopul lor.

Eu cred că acești oameni sunt mânați de dorința de a salva partidul ca să se salveze pe ei, atâta tot. Și nu prea știu cum să o facă sau, mai bine zis, nu au curajul și nici puterea de a tăia în carnea putredă a cleptocraților din partid.

ADVERTISING

Dar toți cei aflați la butoane azi, Ciolacu, Stănescu, Firea, Romașcanu, nu sunt talibani înregimentați la filozofia mizerabilă a lui Dragnea, au fost opozanți sau s-au scuturat de ea.

Discursul lor brutal, acuzator, ieșit cumva din realitate, vine mai mult din teamă decât din convingeri politice vechi.

Buzatu vrea să fie preşedintele Consiliului Naţional PSD: Partidul traversează o perioadă extrem de complicată. Trebuie restabilit cadrul democratic, de dezbatere şi de alegere în PSD

Ca atare eu cred că nu trebuie puși la zid, dacă nu vor transforma peste noapte PSD într-un partid pro-european.

Procesul firesc ar fi ca, după previzibila pierdere a alegerilor, statul în Opoziție timp de patru ani să-i ajute să cearnă ceva din pleava cleptocratică din partid și să mai diminueze din puterea baronilor locali. Ar fi destul, n-am pretenția la mai mult, dacă îmi propun să fiu realist.

ADVERTISING

Un rol esențial în curățirea PSD ar reveni PNL, de fapt, ar ține de modul de guvernare al partidului galben.

Dacă Orban și ai lui o vor lua pe arătură și vor accepta ca mahării din partid să pună botul la banii publici, PSD se va întoarce la discursul de azi și talibanii săi se vor sălta în partid pe scaunele de le-au avut.

Dacă însă Orban va guverna mulțumitor și va face ce nu s-a făcut în guvernările PSD, de-alde Iordache, Șerban și Codrin vor fi trimiși la groapa de gunoi a istoriei.

Pentru că starea de fapt va demonstra că felul lor de a face politică e unul învechit, rezolut și va cere schimbarea sa. Așa cum nu a ținut azi discursul anti-pandemie al PSD și aliaților lor, nu va ține atunci nici discursul antiguvernamental gălăgios și găunos cu care suntem obișnuiți.

A reforma PSD înseamnă a-i schimba baza electorală

Un rol important vor avea și transformările administrative ale țării. De exemplu, reforma administrativ-teritorială, de se va face, va strica structurile pesediste bazate pe județe și va pune baronii locali în situația de a-și pierde puterea unul în detrimentul celuilalt pentru că de împărțit nu-i cred în stare să o împartă.

După părerea mea, acest lucru ar fi o lovitură mult mai tare și mai profundă ca orice pierdere de alegeri, fie locală, fie parlamentară.

Micșorarea numărului de comune va lăsa fără slujbă pletora de primari pe care PSD se bazează și va dilua baza electorală a partidului. Pentru că a reforma partidul înseamnă a schimba baza electorală a acestuia.

Acesta ar putea fi mersul lucrurilor, unul interior care să ducă la marginalizarea unor gălăgioși abonați la banul public combinat cu presiunea exterioară de reformare a PSD cauzată de o bună guvernare.

Dacă aceste două căi se vor îmbina fericit, s-ar putea să avem o șansă rezonabilă de a accede la normalitate. Dacă vreuna din posibilitățile spuse mai sus va lua o turnură nefastă, normalitatea va sta departe de noi așa cum stă și acum.

Să nu ne iluzionăm. Doar fiindcă Iohannis cere în gura mare aruncarea PSD de pe scena politică aceasta nu se va întâmpla.

Iohannis arată cu degetul PSD: A creat această criză sanitară, ca să aibă de ce critica Guvernul

Și nici reformarea partidului nu se va face doar de dragul vocii acuzatoare a președintelui.

Reformarea PSD va ține de bunul mers social, acțiune la care fiecare dintre noi poate avea un mic aport. Reformarea PSD va ține de câți de mulți dintre noi vor dori să trăiască într-o țară ca afară.

Autor: Mihai Oprișor, cititor SpotMedia.ro

Citește și:

Cum nu poți învinge PSD

Vasile Dîncu a fost ales președinte interimar al Consiliului Național al PSD. Olguța Vasilescu și Mihai Tudose îl contestă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇