Un cercetător român la Oxford explică de ce nu e motiv de relaxare că România e verde, într-o Europă roșie: Nu este o prezicere paranormală să spunem că vine următorul val

Un cercetător român la Oxford explică de ce nu e motiv de relaxare că România e verde, într-o Europă roșie: Nu este o prezicere paranormală să spunem că vine următorul val

România este verde, în timp ce Europa se înroșește alarmant din cauza noii tulpini Covid Omicron. E o imagine care a circulat mult în această perioadă în spațiul virtual, însă specialiștii avertizează că nu sunt motive de bucurie.

Aceeași imagine am avut-o la fiecare val până acum, fiind un decalaj de câteva luni între țara noastră și celelalte.

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, atrage atenția că această perioadă de respiro între valuri ar fi trebuit să fie folosită de autorități pentru a se pregăti mai bine, astfel încât să nu se repete haosul tragic din această toamnă.

ADVERTISING

„Ce se petrece la noi în momentul de față reprezintă un fenomen epidemiologic la care, de alfel, ne așteptam, și anume consumarea valului pandemic. Urmează o perioadă descrescătoare în ceea ce privește numărul de cazuri zilnice, o perioadă binevenită, dar în același timp o perioadă în care ar trebui să ne pregătim pentru următorul val pandemic, care cu siguranță va veni.

Această tulpină Omicron se răspândește în mod alarmant comparativ cu tulpina Delta sau cu ce am avut înainte. (…) Nu este o prezicere paranormală să spunem că va veni următorul val. Pandemia presupune o periodicitate și trebuie să o gestionăm mai bine. Toți ne dorim relaxarea, toți dorim să scăpăm odată de pandemie, dar condițiile pentru a ajunge în acel punct depind tot de noi. Dacă nu reușim să atingem acea imunitate colectivă, pentru a permite relaxarea, degeaba o implementăm.

ADVERTISING

Dacă facem lucrurile cum le-am făcut și până acum, adică pe jumătate, degeaba le facem. Reușim, într-adevăr, să încetinim efectul pandemic, dar efectele semnificative, și anume suprasolicitarea sistemului de sănătate, rămân inevitabile și aici este marea problemă la noi”, a explicat cercetătorul, la Digi24.

Dascălu a precizat și de ce nu e neapărat o veste bună că Omicron dă simptome mai blânde. Astfel, el arată că, având în vedere că noua variantă de Covid este mult mai contagioasă, deci afectează mai multe persoane, va rezulta tot un număr mare de cazuri severe, așa că presiunea pe sistemul medical va fi aceeași.

ADVERTISING

Cercetătorul a insistat pe importanța vaccinării, arătând că datele de până acum ne spun că trei doze asigură un răspuns foarte bun în fața noii tulpini, dar că în orice caz, și două doze sau chiar și una ”reușesc să ofere organismului o primă linie de apărare pentru a combate simptomatologia severă”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇