Profesorul Rafila spune că multe DSP-uri nu sunt pregătite. Tătaru zicea că acum au ce le trebuie

Profesorul Rafila spune că multe DSP-uri nu sunt pregătite. Tătaru zicea că acum au ce le trebuie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Multe dintre Direcțiile de Sănătate Publică nu sunt pregătite, nu sunt motivate, iar în privința instruirii, acest proces ar trebui să fie unul continuu, a declarat, luni seara, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM).

Întrebat despre situația DSP-urilor, în ultima vreme devenite ține din cauză că anchetele epidemiologice nu se fac atât de repede precum ar trebui, Alexandru Rafila a spus, la Digi24, că, deși au fost gândite să răspundă amenințărilor majore la adresa sănătății publice, între timp, DSP-urile au fost restructurate și reașezate nu tocmai bine.

„Este adevărat. Este un lucru foarte adevărat că Direcțiile de Sănătate Publică, chiar dacă au fost gândite la un moment dat și proiectate ca să poată să răspundă la o amenințare majoră la adresa sănătății publice - așa s-a întâmplat la sfârșitul anului 2004 - între timp au devenit ținta unor restructurări, a unor așezări de gândiri de natură mai puțină administrativă.

ADVERTISING

În momentul de față, multe dintre Direcțiile de Sănătate Publică nu sunt pregătite nici din punct de vedere numeric (al numărului de angajați), al structurii resurselor umane, al motivației resurselor umane - pentru că trebuie să fii și motivat. Și cred că procesul de instruire, care ar trebui să fie permanent în zona aceasta de sănătate publică nu a putut să răspundă în timp”, a spus Alexandru Rafila, potrivit Mediafax.

ADVERTISING

Acesta crede că acest lucru nu ține de guvernarea actuală, ci e o chestiune care s-a întâmplat în ultimii 15 ani.

Rafila speră că alocările de personal și regândirea sistemului care se încearcă în prezent, să rămână așa și să se dezvolte, „nu să ne reîntoarcem la situația de incapacitate în momentul în care pericolul aceste pandemii va trece”.

„Sistemul de sănătate publică e un sistem care trebuie să fie totdeauna funcțional, pentru că face parte din siguranța națională și (...) amenințările sunt multiple, nu sunt legate doar de partea de boli infecțioase, care este una foarte importantă. Există foarte multe alte elemente legate de mediu, de radiații, de factori, de siguranță la locul de muncă. Toate aceste elemente sunt integrate la nivelul unei Direcții de Sănătate Publică”, a mai spus Rafila.

ADVERTISING

Președintele SRM este de părere că în situația actuală a sistemului de sănătate publică ar fi bună o regândire pe baze regionale. În prezent există Institutul Național de Sănătate Publică, care are patru filiale: București, Cluj, Iași și Timișoara.

Tătaru spune ca DSP-urile au suficienți angajați acum

Situația descrisă de Rafila este însă în contradicție cu cea creioată de ministrul Nelu Tătaru chiar astăzi, în timpul unei vizite de lucru la Galați.

Întrebat ce se poate face cu direcţiile de sănătate publică care sunt depăşite având personal insuficient, ministrul Sănătăţii el a spus că acum acestea au personal suficient.

“DSP-urile au beneficiat în ultimele zile de detaşări ale tot ce înseamnă personal de la medicina şcolară, atât asistenţi, cât şi medici care au fost detaşaţi în toate judeţele către DSP-uri pentru a ajuta la acele anchete epidemiologice sau a urmări evaluarea celor care au primit avize pentru izolare la domiciliu.

În acest moment eu zic că au personal suficient, rămâne totuşi în această vară o evaluare pe care o facem complet la fiecare DSP, atât pentru a reaşeza organigrama, cât şi salarizarea personalului, în general cei de la inspecţie”, a spus Tătaru, citat de News.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇