"Quo Vadis, Aida?" cu participare românească a câştigat premiul pentru cel mai bun film european în 2021

"Quo Vadis, Aida?" cu participare românească a câştigat premiul pentru cel mai bun film european în 2021

„Încotro, Aida?/ Quo vadis, Aida?”, producţie cu participare românească, este marele câştigător al celei de-a 34-a ediţii a galei premiilor Academiei Europene de Film (EFA), care a avut loc sâmbătă seară la Berlin.

Gala a avut loc fără public, în format hibrid, şi a fost găzduită de actriţa şi scriitoarea Annabelle Mandeng. Câştigătorii au fost aleşi prin vot online de cei 4.200 de membri ai Academiei.

Lungmetrajul „Quo vadis, Aida?”, regizat de Jasmila Žbanić, s-a impus la trei categorii ale premiilor EFA - film european, regizor european şi actriţă europeană (Jasna Duričić).

„Quo vadis, Aida?” prezintă viaţa unei familii prinse în genocidul din 1995 de la Srebrenica, în timpul războiului din Bosnia. Masacrul a fost cea mai mare crimă în masă din Europa de după Al Doilea Război Mondial, în care au fost ucişi peste 8.000 de musulmani bosniaci, bărbaţi şi băieţi, de către unităţi ale armatei Republicii Srpska, aflată sub comanda generalului Ratko Mladić.

ADVERTISING

Aida este translator ONU în Srebrenica. Când armata sârbă preia controlul asupra oraşului, familia ei se vede nevoită, la fel ca mii de oameni, să caute adăpost într-o tabără ONU. Prin natura muncii sale, are acces la informaţii importante şi încearcă să decidă care este cea mai bună mutare pe care ar trebui să o facă.

Lungmetrajul este o coproducţie Bosnia şi Herţegovina, Norvegia, Olanda, Austria, România, Franţa, Germania, Polonia, Turcia.

Filmul a primit cea mai mare finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei la sesiunea I/2018 a concursului de proiecte, 1,84 milioane de lei.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇