Iohannis atacă la CCR legea privind alocarea a 1% din taxele jocurilor de noroc pentru Comitetul Olimpic

Iohannis atacă la CCR legea privind alocarea a 1% din taxele jocurilor de noroc pentru Comitetul Olimpic

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională asupra legii privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.

Potrivit legii, care a fost trimisă la promulgare, 1% din taxele percepute pentru obţinerea licenţei de organizare a jocurilor de noroc şi a autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc, precum şi din taxa de acces în cazinouri şi cluburi de poker se constituie ca venit al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, iar 0,2% ca venit al Comitetului Naţional Paralimpic.

Astfel, spune Iohannis, taxele respective nu sunt alocate în integralitate ca venituri bugetare, bugetul de stat fiind, în acest mod, diminuat cu sumele alocate direct COSR, respectiv Comitetului Naţional Paralimpic.

ADVERTISING

Mai mult, prin această reglementare, anumite procente din veniturile bugetare obţinute ca urmare a perceperii acestor taxe sunt prealocate, în mod direct, unei cheltuieli extrabugetare, ca venituri pentru cele două entităţi, cu statut juridic de asociaţie.

„Or, contrar acestor prevederi, legea transmisă la promulgare instituie cadrul juridic necesar utilizării respectivelor taxe bugetare în afara sistemului bugetar. (…)

Ţinând cont de toate aceste aspecte, considerăm că legea transmisă la promulgare intră în contradicţie cu principiile bugetare, fiind afectată calitatea actului legislativ şi, în consecinţă, creând o stare de insecuritate juridică, respectiv o atingere a încrederii legitime a indivizilor în normele aplicabile”, mai arată şeful statului în sesizare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇