Peste 57.000 de persoane au semnat petiția Declic și îi cer procurorului general redeschiderea Dosarului 10 August

Peste 57.000 de persoane au semnat petiția Declic și îi cer procurorului general redeschiderea Dosarului 10 August

Peste 57.000 de persoane au semnat petiția lansată de Comunitatea Declic și îi cer procurorului general al României, Gabriela Scutea, să redeschidă Dosarul 10 August.

Totodată, acestea solicită anchetarea celor care au dat dispoziții pentru agresarea și gazarea protestatarilor pașnici.

ADVERTISING

”Doamnă procuror general, noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să analizați și să infirmați soluția de clasare a Dosarului 10 August. Pentru a mai avea încredere în justiție, vrem să vedem o anchetă temeinică și imparțială, care să descopere vinovații pentru represiunea din 10 august.

Altfel, riscăm ca ancheta 10 august să devină un nou dosar ”fără vinovați”, precum dosarele Revoluției și Mineriadei”, se arată în petiția denumită ”Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august!”

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Reprezentanții Comunităţii Declic i-au înmânat procurorului general petiția și i-au solicitat să analizeze cu celeritate solicitarea a zeci de mii de cetățeni, care așteaptă să fie făcută dreptate pentru sutele de victime din 10 August 2018, se arată într-un comunicat.

Declic amenință cu instanța și CEDO

Au trecut deja 2 ani de la violenţele din Piața Victoriei, iar dosarul este în continuare la faza de cercetare penală, spun reprezentanţii Declic.

„Am fost toți în stradă pentru a apăra independența Justiției din România. Acum nu cerem altceva decât ca justiția să funcționeze pentru toți cetățenii.

ADVERTISING

Dacă procurorul general nu va infirma soluția rușinoasă a DIICOT, atunci va mai scrie o filă neagră în istoria justiției din România, după dosarele Revoluției și Mineriadei”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant al Comunității Declic.

În cazul în care procurorul general nu va ține cont de solicitarea a zeci de mii de români, Comunitatea Declic va continua procedura în instanță și va deschide chiar o acțiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă va fi necesar, mai precizează comunicatul.

DIICOT a clasat parțial Dosarul 10 August

La mijlocul lunii iulie, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a clasat parțial Dosarul 10 August.

De asemenea, a declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție competența de efectuare a urmăririi penale a jandarmilor de la protest. Jandarmii au exercitat violențe nejustificate împotriva unor protestatari, conform DIICOT.

Totodată, procurorii au clasat mai multe acuzații împotriva a patru oficiali din Ministerul de Interne și Jandarmerie. Au scăpat de acuzații suspecții:

  • maior Cazan Laurențiu Valentin (fost director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București)
  • comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan (fost secretar de stat în MAI)
  • colonel Cucoș Gheorghe Sebastian (fost șef-adjunct în Jandarmeria Română)
  • colonel Sindile Ionuț Cătălin (fost șef al Jandarmeriei Române)

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇