Ministrul interimar al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a afirmat, marţi seară, că nu se pune problema să nu se mai plătească pensiile şi salariile până la sfârşitul acestui an şi că se vor găsi soluţii pentru realizarea acestui lucru, chiar în lipsa rectificării bugetare.
Vîlceanu a fost întrebat, marţi, la Digi 24, dacă mai sunt bani de pensii şi salarii dacă nu se face o rectificare bugetară până la sfârşitul anului.
“Întotdeauna se găsesc soluţii pentru a plăti pensiile şi salariile. Vreau să liniştesc pe toată lumea, am văzut şi eu informaţiile astea că nu o să ia lumea pensiile sau salariile. Nu se pune problema. Vor fi plătite pensiile şi salariile. Sunt metode pentru a acoperi, dacă e cazul, cheltuielile cu pensiile şi salariile. (...)
Vorbim de rectificare de o lună, că ar fi fost necesară, dar în condiţiile în care nu putem face o rectificare, pentru că o rectificare înseamnă o Ordonanţă de Urgenţă şi acest guvern nu poate să emită ordonanţe de urgenţă, vom găsi alte soluţii şi fără niciun fel de problemă vom plăti pensiile şi salariile”, a precizat ministrul interimar al Finanţelor.
Întrebat dacă vor fi luaţi bani de la ministere pentru a fi plătite pensiile şi salarii, Dan Vîlceanu a răspuns: “Am dat o circulară la toate ministerele, ne comunică care sunt sumele pe care le vor aduce în Fondul de Rezervă şi putem folosi şi această variantă. Vreau să liniştesc pe toată lumea că nu pune problema să nu plătim pensiile şi salariile”.
”Și un ministru al Finanţelor de la PSD se va lovi de aceeaşi cruntă realitate”
Legat de eventuale majorări, așa cum reies din negocierile cu PSD, Vîlceanu spune că şi un ministru al Finanţelor de la PSD se va lovi de aceeaşi realitate, de faptul că există o ţintă de deficit şi nu poţi creşte cu cât ţi-ai dori veniturile populaţiei.
Dan Vîlceanu a spus că PNL prevăzuse oricum în bugetul pentru anul viitor creşteri de pensii şi alocaţii.
“În calculul bugetului pe anul viitor noi luasem în considerare ceea ce prevede legea deja. Adică la alocaţii acea creştere la 243 şi 486 şi în cazul pensiilor creşterea dată de inflaţie şi jumătate din creşterea salariului mediu brut. Creşterile de care vorbim acum sunt mai mari decât presupune legea şi vom găsi o variantă astfel încât el, dacă ajungem la o înţelegere să crească şi mai mult, vor creşte, dar trebuie să crească într-o marjă în care să putem plăti şi într-o marjă în care totuşi să ne ţinem şi de angajamentele legate de reducerea deficitului”, a afirmat Vîlceanu.
Întrebat ce se va întâmpla în situaţia în care PSD va numi ministrul Finanţelor în viitorul Guvernul, Vîlceanu a răspuns: “Atunci când eşti în opoziţie sau atunci când nu ai un titular al Ministerului Finanţelor la tine în partid, toate lucrurile par posibile. În momentul în care ajungi acolo şi trebuie să lucrezi cu cifre şi trebuie să fii lucid şi să lucrezi chirurgical, să tai foarte exact, lucrurile se schimbă şi o să vedeţi că şi un ministru al Finanţelor de la PSD se va lovi de aceeaşi cruntă realitate în care ştii că ai o ţintă de deficit şi că nu poţi să creşti cât ţi-ai dori tu aceste venituri ale populaţiei”.
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că a discutat cu liderii social-democraţi, duminică, o creştere a pensiilor cu 7 la sută, însă trebuie calculat şi impactul bugetar. În ceea ce priveşte alocaţiile copiilor, vor creşte şi acestea de la 1 ianuarie 2022.