Mâncarea astronauților a evoluat mult de la pudrele uscate și înghețate. Acum, cei care ies în spațiu au parte la bord chiar de plante pe care și le cresc singuri. Iar cea mai recentă reușită e recoltarea primilor ardei iuți crescuți în spațiu, pe care astronauții i-au și mâncat, dând savoare unor porții generoase de taco.
„Ah, gustul iute al succesului!”, se arată un mesaj publicat pe contul oficial al ISS de pe Twitter.
„Ospățul de vineri. Cei mai buni taco spațiali de până acum: carne de vită fajita, roșii și anghinare rehidratate și ardei iuți”, a scris în mediul online Megan McArthur, astronaut al NASA.
Mâncarea proaspătă e mai cu seamă apreciată în timpul misiunilor spațiale lungi. A trecut demult vremea în care marinarii mureau pe mare de pe urma scorbutului. Mâncarea crescută în spațiu prezintă avantaje nu doar pentru sănătatea astronauților, dar și pentru că, de pe Pământ, se pleacă cu o încărcătură mai mică. Apoi, antioxidanții conținuți de aceasta reduc răul făcut de expunerea la radiații. Ardeii iuți, în particular, sunt extrem de bogați în Vitamina C.
În iulie, NASA a anunțat că pe ISS s-au plantat ardei iuți. Iar acum prima recoltă a fost adunată. Nu e așa de generoasă ca pe Terra – raportat la numărul semințelor – dar e cu atât mai apreciată, arată IFL Science.
„Este unul dintre cele mai complexe experimente cu plante de pe stația spațială de până acum datorită perioadelor îndelungate de germinație și creștere”, a explicat Matt Romeyn, unul dintre cei care răspund de programul PH-04 (Plant Habitat-04 al NASA).
Deja, o parte dintre semințe au fost puse deoparte, pentru a fi plantate din nou, pentru a obține o nouă generație de ardei iuți. Iar unii dintre ardeii recoltați vor fi aduși pe Pământ, spre a fi analizați.
Din 2016, NASA a anunțat că a crescut cu succes pe ISS varză, kale, boabe de muștar și salată verde.