Dacă vrea să construiască pasaje rutiere pe Șoseaua Mihai Bravu – așa cum a anunțat că va face – primăria condusă de Robert Negoiță va trebui, mai întâi, să-i convingă pe consilierii locali USR și PNL că merită cheltuiala.
Primarul voia să ceară bani pentru acest proiect din Programul Anghel Saligny. Dar consilierii PNL și cei de la USR nu i-au dat girul.
Așa că Negoiță s-a enervat și i-a acuzat de „ticăloșie”. Ba chiar a depus și 2 plângeri penale.
Dar n-a rezolvat mare lucru. Banii se vor duce, în continuare, doar acolo unde vrea majoritarea USR-PNL din Consiliul Local Sector 3.
Aceeași majoritate va decide, pe 28 octombrie, dacă Negoiță poate sau nu să se apuce de uriașul proiect promis în campania electorală, prin care să mute în subteran tot traficul de pe Bulevardul Unirii, de la piața omonimă până la Piața Alba Iulia.
Primăria condusă de Robert Negoiță a vrut să împartă cei 35 de milioane de lei pe care îi poate atrage prin intermediul Programului Anghel Saligny pentru a finanța lucrări la 4 proiecte, astfel:
- 20 de milioane pentru proiectul în valoare totală de 347 de milioane de lei prin care instituția vrea să construiască 3 pasaje (2 rutiere și unul pietonal) de pe Șoseaua Mihai Bravu. Unul dintre pasajele rutiere ar urma să fie chiar la intersecția de la Dristor, care este una dintre cele mai aglomerate din București
- 5 milioane pentru un pasaj suprateran din zona Cățelu, al cărui preț total este de 39.556.165 de lei
- 5 milioane s-ar aloca pentru două pasaje supraterane din zona Theodor Pallady. Costurile totale estimate ale acestui proiect sunt de 26.727.057 de lei.
- 5 milioane pentru supralărgirea unor căi rutiere în zona Drumul dintre Tarlale (din preajma Ikea Pallady). Costurile totale ale proiectului sunt de puțin peste 31 de milioane de lei.
Pentru cel mai scump dintre aceste proiecte – adică acela al pasajelor de pe Șoseaua Mihai Bravu – Primăria Sectorului 3 a lansat și o licitație, la începutul acestei luni.
La acel moment, liderul grupului USR din Consiliul Local al Sectorului 3, Lucian Judele, a precizat pentru Spotmedia.ro că primăria a lansat licitația fără să-i anunțe pe consilieri și fără să-i consulte. Și că – de vreme ce Robert Negoiță refuză să ofere suficiente detalii cu privire la proiect – grupul USR nu-l poate susține.
În ședința extraordinară a Consiliului Local Sector 3 de luni, 25 octombrie, grupurile USR și PNL au respins solicitarea primarului de a accesa fonduri din Anghel Saligny pentru acest proiect al pasajelor.
Președintele Comisiei de Buget din Consiliul Local, Mihalea Văcaru, a depus amendamente prin care cei 35 de milioane de lei pe care Primăria Sectorului 3 îi poate recupera prin programul Anghel Saligny se vor aloca astfel:
- 17 milioane de lei se vor aloca pentru proiectul de supralărgire din zona Drumul dintre Tarlale
- 18 milioane de lei se vor aloca pentru proiectul pasajelor supraterane din zona Pallady.
Mihalea Văcaru a susținut că este maniera logică de a cheltui banii. Mai exact, se finanțează aceste proiecte și – odată recuperați banii din progamul Anghel Saligny – vor putea începe și alte lucrări.
Negoiță, dezlănțuit: Ticăloșie! PNL și USR își bat joc de companiile primăriei!
Când a văzut că nu primește banii solicitați, Robert Negoiță și-a pierdut răbdarea.
„Evident că atunci când vrem să blocăm un oraș, o primărie, un sector, se pot îndruga tot felul de argumente. Unele, cum să spun eu, în zona în care, dacă n-ar fi trist, ar fi de râs. (...)
Știm și noi că principala problema este traficul și poluarea. Sau mă rog poluarea și traficul. Că din cauza traficului avem și poluare. Și vin politicienii să ne spună pe la televizor și pe toate rețelele că trebuie să rezolvăm problema poluării și problema traficului.
Dar noi când vrem să facem ceva, există niște consilieri care nu fac altceva decât să blocheze. În momentul de față, din nefericire, este majoritatea din Consiliul Local, formată din PNL și USR. Și o spun cu foarte mult regret.
Da, avem niște indicatori aprobați de foarte multă vreme. Eu consider că nici pe departe nu trebuiesc actualizați. Noi, dimpotrivă, putem să-i facem cu firma noastră proprie (Algorithm Residential S3 SRL – n.red.). Dar să pun președinte de CA (Cătălin Nițu – n.red.) care să vină la muncă. Nu unul care are alte joburi și nu trece pe aici decât să își ia salariul. (...)
Eu aș fi preferat să nu ieșim la licitație. Dar ce discutăm? Că este o licitație deja lansată și o să vedem cât o să ne coste acest pasaj.
Repet: perioada în care trăgeam speranțe că majoritatea din Consiliu este de bună credință s-a încheiat (...) Mă aștept la ce e mai rău, la blocaje și argumentări puerile, decât ca să fie niște argumentări și că vrei să blochezi proiectele Primăriei Sector 3”, a susținut Robert Negoiță.
Ulterior, primarul a declarat că, „dacă asta nu e ticăloșie, atunci nu mai știu ce e ticăloșie”.
Atunci când consilierul local Mihaela Văcaru (USR) i-a amintit despre ancheta Rise Project care dezvăluie implicarea fraților Robert și Ionuț Negoiță în scandalul Pandora Papers și legăturile cu firme offshore, primarul de sector s-a enervat și mai tare:
„(... ) să nu discutăm în ședințele de consiliu o chestiune penibilă, cum sunt articolele de presă. Știm și noi cum se fac articolele de presă”.
Vin sau nu la muncă directorii din companiile Primăriei Sectorului 3?
Marți, după ședința de Consiliu Local cu scântei, Robert Negoiță a postat pe Facebook un material video în care anunța că depune plângere penală împotriva președintelui CA al societății Algorithm Residential S3 SRL, Cătălin Nițu (care e și prim-vicepreședinte PNL Sector 3) și a directorului executiv al Smart City Invest S3 SRL, Sandu Cuturela.
Societățile sunt înființate de administrația lui Robert Negoiță. Dar ele aveau, până nu demult, alți șefi. Nițu și Cuturela și-au primit mandatele după ce majoritatea USR-PNL din Consiliul Local a dorit să schimbe conducerile companiilor.
Spotmedia.ro i-a contactat pe cei doi, pentru a afla cum răspund acestor acuzații.
„Toate aceste acuzații sunt doar calomnii. În prezent analizez situația cu avocații”, ne-a transmis președintele CA de la Algorithm Residential S3 SRL, Cătălin Nițu.
Directorul executiv al Smart City Invest SRL, Sandu Cuturela, spune că a dat concurs pentru postul de director executiv pe care îl ocupă.
„N-am fost pus de cineva acolo. Am dat concurs. Și am contract de mandat care expiră în ianuarie. Nu am program fix. Am niște atribuții. Și sunt singurul care am adus compania pe profit. Dar bineînțeles că lucrez. Fără program fix înseamnă că programul e non-stop. Mă duc pe șantier, mă duc la birou, rezolv problemele”, a declarat Sandu Cuturela pentru Spotmedia.ro.
Vom urmări cum vor evolua relațiile, momentan foarte tensionate, dintre majoritatea USR-PNL din Consiliul Local al Sectorului 3 și primarul Robert Negoiță.
Negoiță propune, din nou, pasajul subteran cu 3 niveluri sub Bulevardul Unirii
Cert este că joi, pe 28 octombrie, Negoiță a convocat o ședință ordinară de Consiliu Local. Iar pe ordinea de zi a acesteia se află și un proiect care privește principala lucrare pe care Negoiță și-a propus-o pentru acest mandat.
Este vorba despre construirea unui pasaj subteran cu 3 niveluri pe sub Bulevardul Unirii, de la piața omonimă până la Piața Alba Iulia. Acest pasaj ar urma să preia tot traficul rutier și să permită transformarea zonei de suprafața într-una pietonală.
Joi, Negoiță cere Consiliului Local să îi aprobe indicatorii tehnico-economici. Și să fie de acord cu faptul că o astfel de lucrare uriașă ar putea fi realizată în 3 ani, cu o sumă de circa 865 de milioane de euro.
Robert Negoiță a mai încercat să treacă acest proiect prin Consiliul Local în mandatul trecut, la finele lunii august 2020. N-a reușit. Rămâne să vedem ce se va întâmpla la ședința de joi, 28 octombrie.