Secretarul de stat Raed Arafat a afirmat, vineri, întrebat dacă-şi reproşează ceva după noua tragedie înregistrată într-un spital, că rolul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă este e a interveni în situaţii extrem de grele.
”Am să vă răspund foarte direct. Eu sunt şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. DSU are două rolul – principalul rol este coordonarea structurilor de intervenţie în situaţiile de urgenţă. Din păcate, pe noi ne vedeţi când avem urgenţe. Nu ne vedeţi când situaţia este ok. Noi apărem şi eu apar în mod deosebit când există o problemă gravă. Dacă nu e gravă, nu apar eu şi sunt colegii mei pe plan local care apar şi vorbesc. Vin când este ceva grav, pentru că ăsta este rolul Departamentului”, a răspuns secretarul de stat.
Arafat a precizat că, din structura DSU, rolul IGSU este de a preveni şi controla, dar şi acest rol a fost realizat la Constanţa.
”Eu puteam să spun că e o problemă dacă IGSU nu ar fi venit să controleze de mai multe ori. Dacă IGSU a scăpat să alerteze că există o problemă. De aici, executarea soluţiilor nu mai aparţine DSU, nici de Arafat, nici de comandatul IGSU, nici de ministrul de Interne, nici chiar de ministrul Sănătăţii, pentru că aici merge direct către unde este proprietatea”.
Arafat a mai afirmat că treaba sa şi a structurilor pe care le coordonează este ”intervenţia, salvarea, să ajungă la timp, să facă tot ce este posibil când apare o tragedie şi să facă tot posibilul să prevină în limita competenţelor”.
Întrebat dacă are de gând să demisioneze după această tragedie, Arafat a răspuns: ”Vreţi să spuneţi că au murit oameni pentru că Arafat nu a demisionat? (...) Doctorul Arafat nu este Superman care să rezolve toate problemele, nici instituţiile din coordonarea sa nu sunt instituţii de supra-putere să rezolve toate problemele”.
”Legislaţia în prevenire a fost schimbată destul de des / Dacă o aplici imediat s-ar putea să te trezeşti că ai închis majoritatea unităţilor sanitare”
Şeful DSU Raed Arafat a spus că legislaţia de prevenire a incendiului a fost în permanenţă schimbată, dar, dacă impui măsuri imediate, ele nu vor putea fi puse în aplicare şi ”s-ar putea să te trezeşti că ai închis majoritatea unităţilor sanitare”. În plus, Arafat explică faptul că spitalele nu se încadrează în categoria unităţilor care ar putea fi închise de către pompieri.
”Partea oxigenului în secţiile de Terapie Intensivă este una foarte importantă (...) Oxigenul iese în aer, în atmosfera camerei şi creşte concentraţia (...) Riscul într-o cameră închisă este să fie o explozie, să explodeze la orice scânteie”, a explicat el, adâugând că astfel de tragedii au apărut în întreaga lume.
Întrebat cine este în măsură să facă aceste secţii să funcţioneze, Arafat a explicat: ”Legislaţia în prevenire a fost schimbat destul de des. Legislaţia, dacă o aplici imediat şi vii cu nişte reguli imediate şi spui că dacă nu e respectat închidem, s-ar putea să te trezeşti că ai închis majoritatea unităţilor sanitare. În orice ţară din lume există timp de implementare”.
Şeful DSU a adăugat: ”Nu avem în lege să ne spună că putem închide unitatea respectivă (...) Unităţile sanitare şi alte categorii de unităţi nu fac parte dintre unităţile pe care pompierii pot să le închidă. Dacă închizi trebuie să te gândeşti care este impactul şi ce pui în loc”.
Urmărește live, pe SpotMedia.ro, cele mai noi informații despre tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța - AICI
Citește mai multe pe acest subiect: