Aproape 14.000 de români s-au vaccinat cu doza 3 în primele ore. România a trecut de 33% - rată de vaccinare cu cel puţin o doză

Aproape 14.000 de români s-au vaccinat cu doza 3 în primele ore. România a trecut de 33% - rată de vaccinare cu cel puţin o doză

Prima zi de vaccinare cu doza 3 a debutat cu aproape 14.000 de imunizări, anunță medicul Valeriu Gheorghiță, în conferința săptămânală dedicată vaccinării în România.

”Până la ora 12:00, 13.963 de persoane au fost vaccinate cu doza de rapel”, a declarat col. Valeriu Gheorghiță.

Pentru cea de-a treia doză pot fi folosite serurile Pfizer și Moderna.

”Persoanele care au primit la prima schemă vaccinuri de la Pfizer au recomandare de prima intenție să continue vaccinarea cu același tip de vaccin, însă se permite vaccinarea cu Moderna la solicitarea persoanei respective. Și cei care au fost vaccinați cu Moderna pot opta pentru Pfizer la rapel.

ADVERTISING

Persoanele vaccinate cu Astra Zeneca pot opta pentru unul dintre cele două tipuri de vaccinuri, Pfizer sau Moderna”, a spus Gheorghiță,

33% dintre români sunt vaccinați

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, până acum, 33% - o treime din populatia Romaniei - este vaccinată cu cel putin o doză, majoritatea cu schemă completă.

Potrivit medicului, toate judetele au rata de acoperire vaccinală de peste 20%, în timp ce în București rata este de 51,13%.

În ceea ce privește redeschiderea centrelor de vaccinare, se pare că acestea se vor redeschide încet, încet.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Pe perioada sezonului cald o parte din centrele de vaccinare au redus programul de lucru sau chiar s-au închis. Ca urmare a cresterii adresabilității, au fost redeschise o parte din centrele de vaccinare. Aproximativ 20% din cele închise s-au redeschis.

Avem 914 fluxuri de vaccinare, cu o capacitate reală de vaccinare zilnică de peste 100.000 de persoane.

Retransmit mesajul nostru: Trebuie să fim responsabili în perioada următoare. Fiecare dintre noi să respectăm regulile și sa ne vaccinăm având în vedere că prin vaccinare se reduc riscurile - boală, internare, deces - se reduce transmisibilitatea prin mască, igienă, distanțare”, a spus col .Gheorghiță.

ADVERTISING

Rată mică de vaccinare la copii și vârstnici

Rata de vaccinare în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani este de doar 5,5%. Pe acest segment, e vorba ”45.558 de persoane cu cel putin o doză”, a declarat președintele CNCAV.

În rândul celor din grupa 16-19 ani, rata de acoperire vaccinală este de 21%. Aici, peste 170.000 de persoane au cel puțin o doza.

În restul populației, rata de acoperire vaccinală este de 30-35%, excepție făcând grupa celor cu vârste peste 80 de ani - 20%.

Medicul militar trage un semnal de alarmă, spunând că tulpina Delta se răspândeşte cu atât de mare usurință astfel încât pentru toate persoanele fără niciun grad de protecție care locuiesc în aglomerări urbane riscul de îmbolnăvire este foarte crescut.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇