De ce au mai făcut liberalii Congres? Ce au reușit Orban și Cîțu, înainte de rezultat

De ce au mai făcut liberalii Congres? Ce au reușit Orban și Cîțu, înainte de rezultat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Va rămâne în istoria PNL drept Congresul fluierăturilor, în care sala a strigat „Demisia” atunci când prim-ministrul liberal a vorbit.

Nu e nevoie de prea multe culise devoalate de la congresul PNL de sâmbătă. De data asta, tranzacțiile au fost la vedere, toată lumea le știa, și cei mari (Iohannis, Cîțu, Orban) și liberalii mai mici, fie că erau de partea aplauzelor sau huiduielilor.

Ce s-a văzut iarăși la scenă deschisă e eterogenitatea unui partid ai cărui lideri vorbesc despre unitate, dar care ascunde straturi de traseism, de fuziuni și împrumuturi. Pedeliștii sunt în echipa Cîțu, antonescienii s-au îndreptat pe Orban, iohanniștii merg cu prim-ministrul.

ADVERTISING

În pofida zgomotului și a gesturilor inedite, în pofida discursurilor emoționale sau tânguite, în pofida unui președinte de țară al cărui discurs a fost întrerupt de scandări pentru politicianul împotriva căruia Klaus Iohannis a organizat un întreg take over, congresul PNL a fost unul mai degrabă anost și fără surprize.

De asta a rezistat Florin Cîțu umilinței de a fi huiduit fără încetare, devenind din ce în ce mai ridicol, cu tenul livid, vocea gâtuită și promisiuni patologice, de tipul „Eu nu închid mall-urile”, spuse sub privirea lui Nelu Tătaru, care tocmai primise, și el, bilanțul COVID 19 al zilei.

De asta a ținut Orban unul dintre cele mai bune discursuri ale lui, iar Orban e cunoscut ca un retor perfomant, atât tematic, cât și ca prestație. A fost o ultimă revanșă și o discreditare a victoriei neonorabile a adversarului său.

De asta a coborât Klaus Iohannis încă o dată funcția prezidențială, încălcând nu doar spiritul Constituției, ci și rolul pe care îl are de a veghea ca instituțiile statului să lucreze pentru cetățean. Or, în fața unei săli în care au stat îmbulziți 5.000 de oameni, fără regula distanțării respectată, președintele a ignorat tema zilei, spitalele pline, și a vorbit despre cât de bine îi va fi PNL-ului.

Cu toții știau rezultatul care trebuie obținut: Florin Cîțu, președintele unui partid prezidențial. Și cu toții și-au jucat rolul până la capăt, au lăsat spectacolul să meargă, au făcut pozele de grup și au lăsat partidul să iasă mai decredibilizat decât a ieșit PSD-ul după congresul în care Viorica Dăncilă a devenit președinte.

Mai mult, au lăsat Guvernul să deconteze o luptă internă pentru putere: Florin Cîțu nu a fost doar huiduit, ci i s-a cerut demisia. Mulți liberali din sală, din tabăra Orban, spuneau că Florin Cîțu e gata să aservească Guvernul, și prin asta partidul, PSD-ului.

Ce a vrut Ludovic Orban să demonstreze? Că partidul nu e nomenclatura care e băgată în față să decidă și că are potențialul de a fragmenta partidul.

Nu e cert dacă o va face, deși moțiunea cu care a candidat prezintă un partid care o cotește spre valori conservatoare și care se desprinde de tutela prezidențială.

Asta s-a văzut și la congres, într-o imagine puternică: atunci când președintele Iohannis a fost aplaudat, liderii partidului s-au ridicat în picioare. Mai puțin doi: Ludovic Orban și Ilie Bolojan.

Discursul puternic al lui Orban nu a fost doar pentru urechile liberale, ci mai degrabă pentru cele din afara partidului, pentru un electorat pe care Orban ar putea încerca să îl aducă spre o nouă platformă politică.

Ce nu a reușit Florin Cîțu? Cu excepția unei camarile care l-a ținut în prim-plan, premierul nu a reușit să obțină o masă critică în partid, iar o conducere vulnerabilă, cu voce gâtuită, în momentul în care partidul e prăbușit în sondaje, ar putea grăbi o ruptură înspre Ludovic Orban.

Dar consecința cea mai mare este asupra funcției guvernamentale: un prim-ministru huiduit de propriul partid și care eșuează în promisiuni mediocre, de tipul „eu țin mall-ul deschis”, sub ochii critici ai partenerului de guvernare Kelemen Hunor, un prim-ministru care își pierde vocea în fața unor fluierături ale propriilor colegi, nu poate fi un prim-ministru care să administreze țara în criza sanitară și socială care va exploda de luni încolo.

Mai multe informații despre congresul PNL:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇