Ioana Mihăilă îi dă replica lui Cîţu: Mă bucur că cere o anchetă, s-ar putea să fie surprins în defavoarea dumnealui!

Ioana Mihăilă îi dă replica lui Cîţu: Mă bucur că cere o anchetă, s-ar putea să fie surprins în defavoarea dumnealui!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a comentat solicitarea premierului Florin Cîțu privind realizarea unei anchete despre pregătirile pentru valul patru al pandemiei: „S-ar putea să fie surprins în defavoarea dumnealui”.

Ea arată că pregătirea a însemnat atât prevenţie, prin vaccinare, iar această campanie e coordonată de CNCAV, aflat în subordinea directă a premierului, dar şi pregătire efectivă.

"Nu am stat deoparte nici în ceea ce priveşte această campanie de vaccinare, totuşi", susţine Mihăilă, menţionând şi reglementările prin care spitalele au cerut, în vară, reducerea numărului de paturi ATI COVID, cu un plan de rezilienţă, prin care le pot creşte din nou.

"Mă bucur că cere o anchetă, că s-ar putea să fie surprins în defavoarea dumnealui, ca urmare a acestei anchete, în sensul că atunci când vorbim de pregătirea pentru valul patru, vorbim de două lucruri: în primul rând, vorbim de prevenţia acestui val patru, care se face mai ales prin vaccinare, şi vorbim de pregătirea efectivă, în sensul preluării pacienţilor care ajung totuşi să aibă nevoie de îngrijiri spitaliceşti, vorbim de pacienţii infectaţi cu COVID", a declarat Ioana Mihăilă, la RFI România.

ADVERTISING

Potrivit fostului ministru al Sănătăţii, "dacă vorbim de prevenţia unui val mare de îmbolnăviri care necesită îngrijiri spitaliceşti, vorbim mai ales de campania de vaccinare şi atunci e bine să ne amintim că această campanie de vaccinare este coordonată de CNCAV, care este în subordinea directă a premierului României şi care are ca reprezentant din partea Ministerului Sănătăţii un secretar de stat PNL şi anume domnul Andrei Baciu, iar rezultatele le vedem cu toţii".

"Nu am stat deoparte nici în ceea ce priveşte această campanie de vaccinare, totuşi. Ministerul Sănătăţii a fost cel care a propus măsurile de stimulare a campaniei de vaccinare şi a făcut toate demersurile, atât în ceea ce priveşte promovarea OUG care a reglementat acordarea acestor bonuri valorice, acele tichete de masă pentru cei care se vaccinează, precum şi loteria persoanelor vaccinate, aşa cum tot Ministerul Sănătăţii a făcut posibilă utilizarea certificatelor sanitare, acele certificate care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală, pe teritoriul ţării", a explicat Mihăilă. 

De ce nu mai sunt paturile de ATI

Ea a vorbit şi despre pregătirea paturilor de ATI pentru pacienţii COVID-19.

ADVERTISING

"În ceea ce priveşte pregătirea pentru valul patru, premierul spune că ministerul trebuia să menţină operaţionale pentru pacienţii COVID cele 1.600 de paturi de Terapie Intensivă, care au existat în valul trei.

Or, noi am avut pe parcursul verii şi zile în care am avut 30 de pacienţi cu COVID-19 internaţi la Terapie Intensivă. Motiv pentru care noi încă din aprilie am publicat un ordin de ministru prin care am flexibilizat şi am acordat spitalelor posibilitatea de a-şi ajusta numărul de paturi pentru pacienţi COVID şi pentru pacienţi non-COVID, în funcţie de evoluţia pandemiei.

Aşa încât fiecare spital care a cerut la DSP o reducere a numărului de paturi COVID a fost obligat să depună şi un plan de rezilienţă, să arate cum poate să crească înapoi numărul de paturi şi să-şi asume această creştere a numărului de paturi, în funcţie de doi indicatori: incidenţa de la nivel judeţean şi gradul de ocupare a paturilor cu pacienţi COVID.

Mai mult, Direcţiile de Sănătate Publică, conform ordinului de ministru, au centralizat aceste planuri de rezilienţă şi au stabilit şi modul în care spitalele dintr-un judeţ îşi deschid noi secţii pentru pacienţii COVID-19. Asta a însemnat pregătirea pentru valul patru şi acest lucru a fost efectuat de către Ministerul Sănătăţii încă de la începutul verii, din aprilie, când am publicat ordinul de ministru, în colaborare cu direcţiile de sănătate publică", a detaliat Mihăilă.

ADVERTISING

Ea a adăugat că a solicitat bani, la rectificarea bugetară, pentru acoperirea tratamentelor pentru pacienţii COVID-19.

"În plus, noi la solicitările de rectificare, solicitări pe care le-am finalizat la începutul lunii august, am cerut bani pentru rezerva Ministerului Sănătăţii, pentru a acoperi tratamentele pacienţilor infectaţi cu COVID-19, dar această rectificare a fost mult întârziată, ea fiind aprobată în luna septembrie, aproape la o lună distanţă de momentul în care ea a fost finalizată, o lună care putea fi folosită pentru semnarea contractelor cu distribuitorii de medicamente şi asigurarea tratamentelor COVID-19.

Nefiind posibil acest lucru, tot nu am stat degeaba, ci am dat o notificare şi am lăsat spitalele să achiziţioneze direct tratamentele care erau disponibile la nivel naţional destinate pacienţilor cu COVID-19, neputând noi, neavând fonduri, să achiziţionăm acele medicamente", a precizat fostul ministru al Sănătăţii.

Acuzaţiile lui Cîţu

Premierul Florin Cîţu a declarat, marți, că va cere o anchetă cu privire la pregătirile făcute pentru valul 4 al pandemiei de COVID-19.

Prim-ministrul vrea să afle de ce nu a fost păstrat intact numărul de paturi pentru bolnavii de COVID 19 și cine este vinovat.

„O să cer o anchetă/analiză pentru că vreau să știu cum a fost pregătit valul 4. Știam că vine valul 4. Eu am spus tot anul, deci după ce s-a terminat valul trei, am spus că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secțiile ATI pentru COVID, am spus foarte clar că să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde.

Aş vrea să văd cum a fost pregătit de Ministerul Sănătății acest val 4 şi să vedem dacă s-a ținut cont de ceea ce am spus eu şi, dacă nu s-a ținut cont, cine nu a ținut cont şi va fi responsabil pentru asta”, a declarat Florin Cîţu.

Premierul a mai spus că, în prezent, în România sunt disponibile 1.024 de paturi ATI pentru pacienții cu COVID-19. Asta deși atunci când Cseke Attila a preluat Ministerul Sănătății erau doar 600 de paturi, a precizat premierul.

Premierul, în urmă cu o lună: Valul 4 al pandemiei nu se va justifica

Florin Cîțu cere acum anchetă la Ministerul Sănătății și spune că tot anul a afirmat că vine valul 4, dar în urmă cu doar o lună declara că ”valul 4 nu se va justifica atât timp cât avem vaccin”.

Mai mult, premierul nu se arăta îngrijorat în luna august, ci chiar bucuros că românii se distrează. În plus, el s-a lăudat că România este una dintre cele mai relaxate țări din lume la capitolul pandemie.

„Sunt bucuros că oamenii se bucură de facilitățile pe care România le are în domeniul turismului. Astă-iarnă, România a fost una dintre singurele țări care a avut deschis sezonul turistic. Am fost prima țară care a relaxat restricțiile și am avut și vaccin la liber. În continuare avem vaccin.

Din punctul meu de vedere, valul 4 nu se va justifica atât timp cât avem vaccin. Trebuie să ne vaccinăm. Este important ca toți să dăm acest mesaj și aici vreau să fac un apel către toți liderii politici, din Opoziție sau de la Putere, către toată societatea, să preluăm acest mesaj de vaccinare.

Doar dacă ne vaccinăm, putem scăpa de pandemie. Nicio altă măsură luată anul trecut nu ne-a scăpat de pandemie, dar în momentul în care a apărut vaccinul am văzut că putem să depășim această fază. E important să ne vaccinăm”, spunea prim-ministrul.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇