În contextul crizei umanitare din Afganistan, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) român propune să crească suma acordată de stat refugiaților care nu mai au loc în centrele destinate acestora.
Marți, 17 august, MAI a postat pe site-ul său, în dezbatere publică, o propunere legislativă de modificare a Legii privind azilul în România. Astfel, cei care doresc să aducă îmbunătățiri sau comentarii o pot face timp de 20 de zile.
În această formă, care nu e finală, proiectul propune creșterea sumelor acordate refugiaților care nu mai au loc în centrele destinate acestora, sub forma unor sume forfetare, astfel:
- pentru închirierea unei locuințe - la 808 lei/persoană/lună (de la 450 de lei/persoană/lună, cât este în prezent);
- pentru cheltuieli legate de întreținere - la 145 lei/lună/persoană pe perioada sezonului de vară, respectiv 185 lei/lună/persoană pe perioada sezonului de iarnă (față de 120 de lei, respectiv 155 de lei, cât este în prezent).
Astfel, cheltuielile per persoană decontate de Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) ar fi de 953 lei în sezonul cald și de 993 de lei în cel rece.
Proiectul de lege mai prevede că, în cazul familiilor cu 2 membri, suma acordată lunar unei persoane scade cu 30%, iar în cazul familiilor compuse din 3 membri sau mai mult, suma acordată lunar unei persoane scade cu 40%.
În nota de fundamentare se explică și efortul bugetar anual, pentru maximum 2.000 de potențiali beneficiari. Astfel, pentru 2021, ar fi vorba de cel mult 6.429.600 de lei, iar pentru perioada 2022-2024 ar fi vorba de câte 15.311.000 de lei.
În document se explică și de unde ar proveni banii:
„Aplicarea prevederilor proiectului de act normativ nu va avea impact
pe anul 2021 asupra bugetului general consolidat, aceasta efectuându-se în limita bugetului Ministerului Afacerilor Interne, aprobat în condițiile legii pentru Inspectoratul General pentru Imigrări.
La nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări a fost semnat Acordul-cadru nr.338769/21.12.2020 ce vizează implementarea proiectului FAMI/20.03.02. – „O nouă casă-Noi începuturi”, ce are ca obiectiv general facilitarea procesului de integrare la nivel național a beneficiarilor de protecție internațională, iar ca obiectiv specific, asigurarea accesului la locuințe a grupului țintă.
Asigurarea accesului la locuințe pentru solicitanții de azil se realizează doar în situația depășirii numărului de locuri de cazare alocat în centrele de azil și cheltuielile aferente pot fi decontate din Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare, prin intermediul proiectelor implementate de organizațiile non-guvernamentale de profil”.
Beneficiarii ar urma să primească banii pe card, costurile emiterii acestuia urmând să fie suportate tot de stat.
Sumele pot fi primite doar în baza unei cereri, dar doar dacă capacitatea de cazare în structurile dedicate solicitanților de azil depășește 90%, și va fi acordată pe termen determinat, adică atâta timp cât această situație persistă.
În document se mai menționează că sumele destinate refugiaților pentru cazare și întreținere nu au mai fost actualizate din 2016.
În acest moment, la nivel național, sunt constituite șase centre regionale de proceduri şi cazare a solicitanților de azil, localizate la:
- Timișoara,
- Șomcuta Mare – jud. Maramureș,
- Rădăuți – județul Suceava,
- Galați,
- Giurgiu,
- București.
În toate aceste unități, capacitatea de cazare este de 1.100 de locuri, care poate fi extinsă până la 1.362 de locuri.
Iar datele Comisiei Europene arată că numărul cererilor de azil din România a crescut cu 150% în primul trimestru al anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Citește și: Afganii refugiaţi și-au schimbat traseul şi România a devenit noua poartă de intrare spre Occident