Cîţu discută la Guvern despre începerea şcolilor şi avantajele pentru elevii şi profesorii vaccinaţi

Cîţu discută la Guvern despre începerea şcolilor şi avantajele pentru elevii şi profesorii vaccinaţi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Florin Cîţu are azi o şedinţă de lucru pe tema vaccinării copiilor.

La reuniunea anunţată acum câteva zile participă ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), Adriana Pistol, dar şi consilierul prezidenţial pe Educaţie Ligia Deca.

Întâlnirea începe la ora 10:00, la Palatul Victoria şi vor fi discuţii despre măsurile necesare pentru deschiderea şcolilor cu prezenţă fizică, din 13 septembrie.

ADVERTISING

Ministrul Educaţiei a declarat recent că printre măsurile luate în calcul se numără „demararea unei campanii de întâlniri interactive la nivelul fiecărei şcoli, mediată de către o persoană desemnată din fiecare şcoală şi de un reprezentant DSP pentru a prezenta părinţilor interactiv problematica, importanţa şi necesitatea vaccinării”.

Sorin Cîmpeanu a anunţat, joi, că 30.000 de copii cu vârsta între 12 şi 15 ani şi 145.000 de tineri cu vârsta între 16 şi 19 ani sunt vaccinaţi împotriva COVID-19 la acest moment.

El a precizat că personalul din învăţământ este vaccinat în proporţie de peste 60%, mai mult decât dublul mediei naţionale.

ADVERTISING

El a adăugat că Ministerul Educaţiei susţine condiţionat organizarea de centre de vaccinare în şcoli.

Avantaje pentru vaccinaţi

Acelaşi ministru a mai spus, miercuri, că masca va fi obligatorie în continuare în unităţile de învăţământ, indiferent dacă elevii sunt sau nu vaccinaţi, cât şi respectarea distanţării sociale adecvate, normele de igienă şi aerisirea sălilor de curs.

Totuşi, el a revenit joi şi a spus că nu se va lua nico măsură care să dezavantajeze elevii sau profesorii nevaccinați, dar cei vaccinaţi vor avea o serie de avantaje, care ar putea merge chiar și până la eliminarea obligativității purtării măștii de protecție la clasă.

ADVERTISING

Mai este luată în considerare şi ipoteza ca, în cazul în care apar infectări cu COVID-19 într-o clasă, elevii care nu sunt vaccinaţi să treacă obligatoriu în sistemul de învăţare online, iar cei vaccinaţi să poată continua cu prezenţă fizică.

„Un ordin comun, ministrul Educaţiei, ministrul Sănătăţii, va apărea în perioada 1 – 3 septembrie, după ce vom avea date concrete despre evoluţia pandemiei.

Până atunci, pregătim acest ordin. Vom avea chiar vineri, 20 august, începând cu orele 10.00, o întâlnire convocată de prim-ministru la Guvern, la care vom discuta măsurile care se impun în vederea asigurării unei stări de siguranţă în şcoli, din perspectivă epidemiologică, ştiut fiind faptul că decizia este de deschidere a şcolilor cu prezenţă fizică în data de 13 septembrie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Testare pentru elevi şi profesori

Referitor la posibilitatea testării pentru COVID-19, de două ori pe săptămână, a profesorilor şi elevilor şi în România, cum se întâmplă în alte ţări precum Scoţia şi Anglia, ministrul Educaţiei a reamintit că testarea în şcoli a fost limitată de faptul că era necesar acordul prealabil al părinţilor.

„Vă reamintesc faptul că testarea a avut drept factor limitativ acordul părinţilor. Vom discuta inclusiv despre importanţa testării pentru a sensibiliza părinţii în a-şi da acordul pentru testare.

Testarea nu a fost limitată de disponibilitatea testelor, nu a fost limitată nici din considerente financiare, ci doar de acordul părinţilor pentru testare care a fost considerată invazivă. Vom discuta şi în ce măsură se pot omologa acele teste non-invazive despre care am discutat prea mult timp”, a conchis Cîmpeanu.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇