21 de zimbri vor fi eliberaţi în weekend, în Făgăraş (Video)

21 de zimbri vor fi eliberaţi în weekend, în Făgăraş (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

21 de zimbri vor fi eliberaţi în weekend, în Făgăraş de Fundaţia Conservation Carpathia (FCC).

Zimbrii vor fi eliberaţi în două zone: Lereşti şi Pecineagu-Rucăr, judeţul Argeş.

”Zilele acestea, Conservation Carpathia se bucură că, pentru al doilea an de reintroducere a zimbrilor, reuşeşte să elibereze 21 de zimbri care au poposit în ultimele luni din Germania, Marea Britanie, Suedia şi Vânători Neamţ, în zonele de reintroducere Lereşti şi Pecineagu-Rucăr.

Aceştia vor forma două turme noi, după ce în mai 2020 prima turmă de zimbri a fost eliberată în zona de reintroducere Pecineagu, judeţul Argeş”, a transmis FCC, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Zimbrii liberi vor fi monitorizaţi în permanenţă de rangerii fundaţiei care le vor analiza gradul de adaptabilitate la noua situaţie şi vor preveni eventualele apropieri de zonele locuite.

”Activitatea de monitorizare a zimbrilor presupune urmărirea lor zilnică cu ajutorul colarelor care emit puncte GPS şi le stochează automat în baza noastră de date.

Localizarea în teren se realizează cu ajutorul dispozitivelor de urmărire cu unde radio.

Rangerii noştri colectează date cu privire la comportamentul lor, prin observare directă, înregistrarea urmelor, aprecierea stării de sănătate, interacţiunea cu celelalte animale din faună, impactul asupra habitatului, interacţiunea cu omul sau apropierea de comunităţile locale”, a declarat Călin Şerban, asistent manager faună sălbatică Conservation Carpathia.

ADVERTISING

Potrivit organizaţiei, în ultimele luni, cele două zone de reintroducere a zimbrului s-au bucurat de tot mai multe exemplare de zimbru.

”În prezent, avem două grupuri, unul cu 9 exemplare în ţarcul pentru aclimatizare Pecineagu-Rucăr şi unul cu 12 exemplare în zona Leresti, pregătiţi pentru a fi eliberaţi”, a mai transmis organizaţia.

”În fiecare an de implementare a proiectului, vom suplimenta cu mici grupuri de zimbri, iar pentru aceasta identificarea zimbrilor potriviţi şi preluarea acestora este una din preocupările noastre permanente.

Toţi zimbrii care vin parcurg o perioadă de aclimatizare înainte de a fi eliberaţi, perioadă în care se realizează şi coeziunea grupului”, a declarat Adrian Aldea, manager faună sălbatică Conservation Carpathia.

Să le spunem Bun venit în libertate celor 21 de zimbri care sunt eliberați zilele acestea în Munții Făgăraș din cele...

Publicată de Conservation Carpathia pe Miercuri, 11 august 2021

E nevoie de 100 de zimbri

Potrivit organizaţiei, succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile,  cum este zimbrul, este dat de momentul în care zimbrii pot supravietui şi se pot înmulţi în condiţii naturale.

ADVERTISING

Conform studiului de fezabilitate realizat de specialiştii Romsilva, este nevoie de circa 100 de exemplare pentru acest lucru.

Astfel, pentru a asigura toate condiţiile necesare, în procesul de reintroducere sunt propuse trei zone (minim 30 de indivizi în fiecare zonă) între care zimbrii se pot deplasa şi migra, facilitând în timp întâlnirea indivizilor din grupuri diferite.

”Cred cu tărie că o comunitate dezvoltată durabil este una care creşte în armonie cu natura care o defineşte.

Suntem mândri şi bucuroşi de venirea zimbrului în zona noastră, acesta este un pas spre întoarcerea la o natură sănătoasă. Această acţiune are un real potenţial turistic, oferindu-ne astfel cadrul pentru declararea comunei Lereşti în Staţiune Turistică de Interes Naţional.

Există deja o serie de exemple în România, de zone care s-au transformat în obiective turistice importante doar prin prezenţa acestei specii emblemă în ţara noastră”, a declarat Marian Toader, primarul din Lereşti.

Află şi despre primul pui de zimbru născut în libertate în ultimii 200 de ani în Făgăraş

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇