Dinozaurii se aflau deja în declin cu mult timp înainte de impactul unui asteroid cu Pământul, care doar a definitivat dispariţia lor, în urmă cu 65 de milioane de ani, arată concluziile unui studiu recent.
Cercetătorii au folosit o nouă metodă de modelare statistică. Aceasta calculează probabilităţile cauzelor plecând de la observarea elementelor cunoscute.
Au analizat 1.600 de fosile aparţinând unui număr de şase familii de dinozauri, printre care emblematicii tiranosauri, triceratops şi hadrosauri, popularizaţi de „Jurassic Park”.
Datorită modelului lor, cercetătorii au reuşit să estimeze un moment al apariţiei şi dispariţiei pentru fiecare specie.
Rezultatul: „am constatat un punct culminant al diversităţii, în urmă cu 76 de milioane de ani, cu o rată ridicată de apariţie a speciilor noi. Apoi, un declin lent„, a explicat Fabien Condamine, care a condus studiul.
Nu au reușit să se încălzească
"Pe măsură ce rata de dispariţie a speciei creşte, în oglindă, temperaturile scad", a declarat specialistul în macroevoluţie.
Acest mare val de frig, ce a provocat răcirea cu 7-8 grade Celsius a Pământului, a început în acelaşi timp cu declinul dinozaurilor.
"La vremea respectivă era mult mai cald, existau palmieri şi păduri de mangrove în strâmtoarea Bering", între Siberia şi Alaska de astăzi.
Aceste animale uriaşe nu au fost capabile să îşi producă propria căldură corporală, aşa cum fac oamenii. Depindeau mult de mediul lor pentru a se hrăni, a se deplasa şi a se reproduce şi, prin urmare, metabolismul lor nu ar fi fost capabil să se adapteze la schimbare.
Mai mult, primele dispariţii au vizat erbivorele, cu aproximativ două milioane de ani înaintea carnivorelor.
Rărirea efectivelor de erbivore, prada carnivorelor, a condus la un dezechilibru în ecosistem şi la o extincţie în cascadă în rândul altor familii de dinozauri, sugerează studiul.
În acest context, un meteorit cu diametrul de 12 kilometri a lovit Pământul. Deja slăbită, domnia uriaşilor nu s-a mai putut reface după acest cataclism, spre deosebire de situaţia unor mamifere mici.