Parcul Verdi cumpărat de Firea cu banii bucureştenilor nu e în totalitate al Primăriei Capitalei. O bucată de teren a fost cedată pentru construcţii

Parcul Verdi cumpărat de Firea cu banii bucureştenilor nu e în totalitate al Primăriei Capitalei. O bucată de teren a fost cedată pentru construcţii

Parcul Verdi din Floreasca, cumpărat de Primăria Capitalei în timpul mandatului Gabrielei Firea, nu e al orașului în totalitate, dezvăluie edilul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

Potrivit acestuia, în 2019, a fost semnat un contract prin care Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) a dat în exploatare pentru 25 ani un teren din parc cu o suprafață totală de 2.750 mp.

Pe acest teren se vor construi un teren de sport și o clădire cu vestiare, lobby bar, recepție, terasă.

”Cum suntem în plin proces de reamenajare parcuri, aveam în plan pregătirea unui proiect și pentru Parcul Verdi. Am cerut un certificat de urbanism să vedem de la ce plecăm și SURPRIZĂ - e grevat de sarcini.

ADVERTISING

Parcul din Floreasca, cel cu terenurile retrocedate și recuperate la sume amețitoare de la niște ”băieți deștepți”, tot nu e al orașului pe deplin.
50 de milioane de euro a plătit Firea din banii bucureștenilor pentru aceste terenuri, 50 de milioane de euro pentru 4,6 ha.

Tot nu a fost suficient. Am vorbit cu viceprimarul Horia Tomescu şi am în mână un contract semnat în 2019 - la scurt timp după decizia Consiliului General de a plăti tunul de 50 de milioane de euro.

Un Contract de Asociere în Participație prin care Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) dă în exploatare pentru 25 ani un teren cu o suprafață totală de 2750 mp firmei SC UCR GLOBAL SRL, cu scopul construirii unui teren de sport și a unei clădiri cu vestiare, lobby bar, recepție, terasă”, a scris Radu Mihaiu pe Facebook.

ADVERTISING

Investiția va fi recuperată în 154 de ani

Mai mult, spune primarul, suma pe care statul român o va încasa de la firma respectivă este foarte mică în comparație cu cea plătită la achiziția terenului de către primăria lui Firea.

În aceste condiții, spune Radu Mihaiu, investiția va fi recuperată abia în 154 de ani.

”25 de ani de exploatare a unei părți considerabile din parc pentru un câștig al statului român de 7.197 lei/lună. Adică, 3 lei/mp/lună. Bucureștenii au plătit la suprapreț 1.080 euro (!!!)/mp, iar firma de șmecheri întoarce niște firimituri de aproximativ 7 euro/AN. La un calcul simplu reiese că în 154 de ani recuperăm investiția”, explică primarul Sectorului 2.

ADVERTISING

Edilul mai spune că a obținut cu greu documentul și cere Primăriei Capitalei să denunțe această asociație în participație.

”Acest document ce scoate la lumină o nemernicie probabil este unul din multe pe care nu le știm. Acest document l-am obținut cu greu de la PMB fiindcă anul trecut arhiva ALPAB a ars (!!!).

Cer Primăriei Generale să denunțe această asociație în participație. Dacă nu ştie cum, îi pot oferi ajutor juridic. Tunul din parcul Verdi este o sfidare fățișă și o bătaie de joc pentru toți bucureștenii. Spațiul verde e al oamenilor, nu al șmecherilor”, conchide Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

Tunul de la Parcul Verdi - cum dau băieţii deştepţi 3 lei/lună pentru metrul pătrat cumpărat de PMB cu 1080 de euro de...

Publicată de Radu Mihaiu pe Joi, 24 iunie 2021

50 de milioane de euro a costat terenul

Anul trecut, o investigație Rise Project arăta că Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a plătit dublu pe terenul din Parcul Verdi, ca și cum acesta era construibil și avea utilități, deși el era spațiu verde.

Municipalitatea a dat astfel 1.080 de euro/mp pentru cele 5,6 ha din parc.

La începutul acestui an, Gabriela Firea anunța printr-un comunicat de presă că Parcul Verdi a fost achiziționat la cererea bucureștenilor.

”Au existat nenumărate proteste și cereri adresate de locuitorii cartierului Floreasca, care au dorit amenajarea parcului Verdi ca zonă de agrement și spații de joacă", a transmis fostul primar al Capitalei. 

Mai mult, ea susține că ”suma achitată de Municipalitate reprezintă doar 57% din valoarea estimată și solicitată inițial de proprietari, adică 87,475 milioane euro”.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇