Chiar și o jumătate de măsură este binevenită

Chiar și o jumătate de măsură este binevenită
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nu demiterea Avocatului Poporului mi se pare a fi evenimentul principal al zilei de miercuri. Pare a fi o victorie de etapă a coaliției această demitere, dar nu este.

Nu vorbim aici despre faptul că doamna Renate Weber merită să stea în această funcție, bineînțeles că nu merită. Nu vorbim aici de procedura de revocare care este la marginea constituționalității.

Vorbim de faptul că Avocatul Poporului poate fi condamnat la inactivitate simplu și legal, prin respectarea constituționalității actelor normative. Dacă ești nepriceput și-i pui obuze juridice în tun avocatului, să nu te miri că acesta va trage în tine. Iar dacă te răzbuni omorând avocatul existent pentru că trage în tine cu muniția ta riști să fii acuzat de crimă.

După părerea mea, evenimentul zilei este decizia guvernului de a suplimenta organigrama DNA cu 140 de posturi. Chiar dacă decizia asta este incompletă, șchioapă, insuficientă, chiar dacă decizia asta este o jumătate din ce trebuia realizat încă de ieri, ea va face mai mult bine social și economic decât demiterea câtorva doamne Weber.

ADVERTISING

Cele 140 de posturi sunt împărțite în două, este vorba de 90 de polițiști de Poliție judiciară și de 50 de membri ai personalului auxiliar. Iar Guvernul are de gând să continue treaba, mărind și organigrama DIICOT cu 50 de locuri.

Suplimentarea numărului de polițiști era necesară, pentru că un procuror cu sute de dosare pe cap nu poate face singur toată cercetarea de care este nevoie.

Un procuror nu se poate deplasa singur în zeci de locuri, nu poate întocmi singur zeci de citații, nu poate gândi la zeci de aspecte din zeci de dosare concomitent.

Având la dispoziție o echipă formată din polițiști de la judiciar, este lesne de înțeles că procesul de anchetă se va ușura, se va iuți, iar procurorul de caz va putea analiza fapte peste care înainte vreme se sărea.

Procurorul își va permite să aibă la dispoziție timpul fizic necesar ca să facă ce este esențial într-o anchetă, adică să gândească, să judece, să analizeze.

Același lucru se poate spune și despre personalul auxiliar, contribuția acestuia la ușurarea muncii procurorilor fiind esențială.

S-ar părea că decizia aceasta va reporni DNA, dar cred că fără o nouă tranșă de procurori tineri instituția nu va funcționa la capacitate. Dar pentru asta este necesar ca Legislativul să modifice legea care a înăsprit condițiile de angajare a procurorilor, adică să modifice nefasta prevedere care a mărit perioada de practică în parchete.

Prin aceasta prevedere funcționarii parlamentari ai lui Dragnea au vrut să blocheze accesul procurorilor tineri în instituție. Eliminarea acestei prevederi înseamnă o necesară revenire la realitatea de dinainte de asaltul cleptocraților împotriva Justiției.

Repornirea DNA este necesară pentru că, după demiterea Laurei Codruța Kovesi, sute de dosare stau la sertar din lipsa forței de muncă. Aici ofensiva acoliților lui Dragnea a reușit, instituția este blocată de maldărele de dosare, iar termenele de prescriere a faptelor curg nederanjate.

Pentru a stopa acest fenomen trebuie ca DNA să angajeze noi procurori, nu există altă soluție.

Când se va întâmpla asta nu știe nici domnul Stelian Ion, slăbuțul manager al reparării Legilor Justiției. Nu știe dumnealui când se va închide Secția Specială, ori acest lucru era cel mai la îndemână de făcut. Domnul de la USR trebuia doar să promoveze proiectul de lege moșit de domnul Predoiu anul trecut.

De ce liberalii, în marile și adâncile lor discuții despre reformele pe care trebuie să le facă, nu au susținut proiectul lui Predoiu pare a fi o enigmă. De ce domnul Barna se strofoacă să prezică termene pentru dispariția SS și nu-și trage de urechi odrasla de la Justiție pentru nepricepere și încetineală păguboasă iar pare a fi o enigmă.

În ritmul ăsta va trece anul și DNA abia se va pregăti de decolare, iar de instituție este nevoie de la toamnă, când va începe să funcționeze PNNR. Un PNNR la cheremul Guvernului, fără supravegherea DNA, va fi tentant pentru eventualii cleptocrați PNL.

Nu va fi chiar ca PNDL pentru cleptocrații PSD, dar tentația va fi mare, iar privirea DNA foarte necesară, mai ales că Parchetul European cu instituția noastră națională vor instrumenta dosarele privind banii europeni.

Dacă domnul Ghinea vrea să implementeze un sistem strict de monitorizare a circulației fondurilor PNRR, cum îi amenința din Parlament pe pesediști, nu cred că o poate face doar cu funcționarii publici din ministere, pentru că cei tentați de paralele europene nu de funcționarii din ministere se tem.

Pentru liniștea domnului Ghinea mai importantă este funcționarea la turație normală a DNA și ar trebui să-și bată la cap colegul de la Justiție să urgenteze readucerea la normalitate a legilor căsăpite de Iordache și Șerban Nicolae.

Cu toate aceste neajunsuri legate de încetineala politică din USR, decizia de azi este salutară, chiar dacă vine târziu, chiar dacă la fel de important sau poate mai important era ca DNA să fie populat și cu procurori.

Acum s-a făcut ce era mai ușor, printr-un act administrativ care a depins doar de Ministerul Justiției, și cu toate astea în lunile ce vor urma se vor vedea roadele întăririi DNA.

Pentru că în lumea noastră blocată în neînțelegeri, neputinte, crize și scandaluri mediatice ieftine chiar și o jumătate de măsură corectă este  mai mult decât binevenită.

Citeşte şi: DNA în vremea PNL-USR-PLUS, mai rău ca în vremea PSD. Ticăloșie și prostie


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇