Cum a reușit un asiptomatic să infecteze 71 de oameni cu coronavirus

Cum a reușit un asiptomatic să infecteze 71 de oameni cu coronavirus

Un studiu de caz publicat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (SUA) demonstrează cum reușește un singur asimptomatic să transmită activ virusul în comunitate, în unele cazuri, chiar și fără un contact direct.

Este vorba despre situația unei femei care, la întoarcerea din vacanța în SUA, a infectat cel puțin 71 de oameni după ce a folosit liftul din blocul său, spun cercetătorii într-un articol de specialitate.

Femeia abia se întorsese acasă, în provincia Heilongjiang din China, după o călătorie în Statele Unite, pe 19 martie.

ADVERTISING

Conform raportului, provincia nu raportase niciun caz de COVID-19 în ultimele opt zile, scrie și publicația britanică Metro.

Femeia, a cărei identitate este protejată în raport, nu avea niciun simptom de COVID-19 și a avut test negativ la întoarcerea din vacanță. Cu toate acestea, i s-a spus să stea în carantină acasă.

Primul caz a luat virusul din lift

La doar o zi de la sosirea ei, vecinul de dedesubt a luat virusul. Ei nu s-au aflat simultan în lift și nici nu au avut contact direct.

Cercetătorii cred că liftul din bloc a fost contaminat cu virusul după ce femeia l-a folosit și, astfel, l-ar fi infectat și pe vecin.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ancheta epidemiologică se complică

Pe 26 martie, mama vecinului și partenerul său au dormit peste noapte în apartamentul său (al vecinului - n.red). Două zile mai târziu, mama si prietenul ei au fost la o petrecere.

Una dintre persoanele participante la petrecere a suferit un atac de cord și a fost dusă la spital pe 2 aprilie. Întrucât nu a existat o legătură clară între această persoană și femeia care călătorise în SUA, ea nu a fost testată.

Cei doi fii au vizitat-o în spital, intrând în contact cu echipa medicală și folosind obiecte, precum cuptorul cu microunde, cu alți pacienți din salon.

ADVERTISING

Mai apoi, pacientul a fost mutat la un al doilea spital din cauza febrei.

Câteva zile mai târziu apar simptomele în familia vecinului

Alarma a fost dată în momentul în care prietenul mamei vecinului a dezvoltat simptome de COVID-19, pe data de 7 aprilie, si întreaga familie a avut rezultate pozitive la testul pentru noul coronavirus.

Autoritățile au început să caute toți contacții din ultimele 14 zile.

Petrecărețul care făcuse infarct infectase deja aproape 50 de oameni

Astfel, au aflat că pacientul care făcuse infarct a infectat 28 de oameni în spital.

Apoi, în cel de-al doilea spital, a infectat alți 20 de pacienți.

Cercetătorii trag un semnal de alarmă

La o nouă testare, femeia care călătorise în SUA a aflat că avea deja anticorpi, ceea ce sugerează că fusese infectată cu COVID-19.

”Credem că femeia era un purtător asimptomatic și că vecinul a fost infectat prin contactul cu suprafețele din liftul clădirii în care locuiau amândoi. Studiul nostru ilustrează modul în care un singur purtător asmiptomatic de SARS-CoV-2 poate răspândi virusul în comunitate”, spun reprezentanții Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

Studiul reprezintă un adevărat semnal de alarmă, cu precădere în contextul în care în România numeroși asimptomatici au părăsit spitalele și au plecat pe străzi, pe proprie răspundere.

O.D.

Citește și:

Efectele deciziei CCR: Sute de persoane infectate cu noul coronavirus s-au externat și mii de oameni au părăsit centrele de carantină și izolare

25% dintre bolnavii de COVID-19 sunt asimptomatici. 50% din contagiuni au loc înainte de apariția oricăror semne ale bolii


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇