Guvernul a prezentat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care România primește 29,2 miliarde de euro, miercuri, într-o conferință de presă de la Palatul Victoria.
Premierul Florin Cîțu a precizat că banii vor fi folosiți pentru a construi autostrăzi, creșe, școli și pentru renovarea spitalelor.
”Banii vor fi folosiți pentru a construi 450 kilometri de autostradă, sute de şcoli şi creşe. În special vom construi şi vom renova zeci de spitale. În 2024 vom avea un spital construit, asta e o premieră. Aşa cum am promis e foarte important pentru această guvernare să construiască spitale”, a declarat Florin Cîțu.
Premierul a explicat și de ce România ia împrumuturi prin PNRR.
”De ce luăm și împrumuturi? Acestea se vor duce doar în investiții, nu vor merge în consum. Noi oricum ne împrumutam pentru a investi, iar cele luate prin PNRR sunt la o dobândă mult mai mică”, a explicat Cîțu.
Documentul poate fi consultat AICI.
Ghinea nu a citit tot Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
La rândul său, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a spus că PNRR are mii de pagini, pe care nu a apucat să le citească în totalitate.
El a subliniat că cei care citesc documentul și observă greșeli le pot semnala.
”Pe site găsiți în acest moment tot PNRR, sunt 1.200 de pagini, plus anexele tehnice, alte peste 1.000 de pagini.
Suntem a treia țară membră UE care publică tot PNRR și prima țară care publică și anexele. Aceasta este o decizie a fiecărui stat. Cei care cred că sunt greșeli ne pot semnala. Nici eu nu am apucat să citesc toate anexele”, a precizat Ghinea.
Prezentarea PNRR a fost făcută de premierul Florin Cîțu, alături de vicepremierul Dan Barna şi de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
România a trimis Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) la Bruxelles, fiind cel de-al 22-lea stat care a depus varianta finală.
V-am prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile premierului Florin Cîțu, ale vicepremierului Dan Barna și ale ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea:
- Pe site găsiți în acest moment tot PNRR, sunt 1.200 de pagini, plus anexele tehnice, alte peste 1.000 de pagini.
- Suntem a treia țară membră UE care publică tot PNRR și prima țară care publică și anexele. Aceasta este o decizie a fiecărui stat. Cei care cred că sunt greșeli ne pot semnala.
- Nici eu nu am apucat să citesc toate anexele.
- Avem investiții importante pentru digitalizare. Nu vom mai căra hârtii de colo până colo.
- Pe partea de turism încercăm să creștem partea de TVA adăugat. România modernă trebuie să pună o barieră între trecut și viitor. Investim în muzee memoriale.
- Investim în feroviar, în autostrăzi, infrastructură spitalicească.
- Școala online este alt proiect-cheie. O altă investiție majoră este în abandonul școlar.
- Urmează o evaluare. Din acest moment trecem pe modelul de examinare. Vom continua dialogul cu Comisia în perioada următoare.
- Așteptăm scrisoarea de evaluare din partea Comisiei și vom vedea dacă mai este ceva de schimbat.
- Au fost multe ore de munca, am avut colegi care au stat până târziu în noapte la minister.
- Au fost și momente… Sâmbătă seara, de pildă, ca să dau un element de picanterie, la ora 23:00, trei colegi au picat cu liftul în Minister două etaje în gol. Au venit jandarmii și echipele de intervenție. A fost un moment de mare emoție fix când aveam cel mai mult de lucru.
- Recomandarea de țară e foarte clară în ceea ce privește sistemul de pensii. Avem un sistem care nu e echilibrat și e foarte mare nedreptate între pensionari.
- Anul trecut 16 miliarde de lei au fost transferați de la stat la pensii, anul acesta, mai mult cu 1 miliard.
- Sunt dezechilibre în sistem și e timpul să spunem că nu putem continua așa.
- În ceea ce priveşte chestiunea mult discutată cu speranţa de viaţă, se clarifică aici, vorbim despre o posibilitate voluntară de a rămâne în câmpul muncii mai multă vreme.
- Vă reamintesc că au mai fost experimente de genul acesta şi foarte mulţi români au optat să-şi prelungească rămânerea la muncă. Pur şi simplu vom generaliza această posibilitate a rămânerii la muncă, nu este vorba despre obligativitate.
Kelemen Hunor:
- Beneficiem de 3,6 miliarde pentru Educație. Vor fi construite 50 de școli noi, vom avea microbuze verzi pentru transportul elevilor.
- Vom avea laboratoare pentru școli, 140 de creșe înființate.
- Fără exagerare, putem afirma că PNRR este un proiect de ţară care în 150 de zile, prin foarte multe discuţii, după foarte multe discuţii şi negocieri, a fost depus la Comisia Europeană şi este un plan extrem de echlibrat.
Dan Barna:
- Prin depunerea PNRR România accesează o resursă de dezvoltare. Chiar dacă nu era pandemia, România avea nevoie de reforme, pentru că de 30 de ani s-a vorbit despre ele, dar prea puțin s-a realizat.
- Faptul că UE a decis să aloce fonduri importante este un excelent argument și un instrument puternic să nu mai invocăm scuze politice pentru realizarea reformelor.
- Acest program ne obligă să facem aceste reforme. Este gândit să nu lase pe nimeni în urmă.
- Vom avea 2.000 de clădiri renovate și 1.500 de blocuri renovate. Așteptau de ani buni de zile această reabilitare.
- Nuca cea mai tare din acest program este infrastructura.
- Facem pași spre digitalizare.
- Au fost mii de ore de muncă ale unor oameni care nu sunt cunoscuți.
Florin Cîțu:
- PNRR este un plan bine pus la punct. Banii vor fi folosiți pentru a construi 450 kilometri de autostradă, sute de şcoli şi creşe, în special vom construi şi vom renova zeci de spitale. În 2024 vom avea un spital construit, asta e o premieră. Aşa cum am promis e foarte important pentru această guvernare să construiască spitale.
- Criza prin care am trecut a pus presiune pe sistemele de sănătate, e foarte important să modernizăm spitalele.
- Sunt 29,2 de miliarde de euro.
- De ce luăm și împrumuturi? Acestea se vor duce doar în investiții, nu vor merge în consum. Noi oricum ne împrumutam pentru a investi, iar cele luate prin PNRR sunt la o dobândă mult mai mică.
- Reprezintă un plus faptul că ne putem împrumuta la dobânzi mici.
- Reforma sistemului de pensii este și ea importantă. Și reforma justiției, reparăm ceea ce au stricat alții ani de zile.
- Vom face reformă și în domeniul salarizării.
- Aceste reforme le făceam oricum, chiar dacă nu exista PNRR. Acum avem și susținerea financiară prin PNRR.
- Prin PNRR ne asigurăm că banii care vin vor ajunge în toate colțurile României.
Planul a fost publicat
- 16:03 - Prezentarea întârzie, dar pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost publicat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
- Înainte ca premierul Cîțu și ministrul Ghinea să prezinte PNNR, PSD a cerut imperativ guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie. Potrivit PSD, este vorba despre GSP Power, implicată puternic în susţinerea candidaturii şi alegerea actualului primar PNL de la Constanţa, Vergil Chiţac.
Planul conține mii de pagini
„De mâine va fi public”, a declarat marți Cristian Ghinea, precizând că planul conține 240 de fișiere și mii de pagini.
„Mâine, la ora 16, vom avea o prezentare la Guvern împreună cu premierul Cîțu și cu cei doi vicepremieri. Suntem prima țară care decide să publice integral planul”, a declarat ministrul Ghinea, într-o intervenție telefonică la Digi24.
Acesta a mai precizat că planurile trimise de statele europene ”nu au fost încă aprobate”, ci sunt ”în proces de evaluare”, motiv pentru care a fost ”o prostie” ce s-a vehiculat în spațiul public, și anume că planul trimis de România ar fi fost respins.
”Abia aseară a fost depus oficial. Sunt absolut convins că, la cât am muncit și am dialogat cu Comisia, planul va fi aprobat. Va dura câteva luni. La toamna vom avea planurile aprobate.(...) Nu mai depinde de noi cât va dura acest proces”, a afirmat ministrul.
Care va fi primul proiect finanțat din PNRR?
Întrebat care va fi primul proiect finanțat din PNRR, ministrul Cristian Ghinea a explicat că nu e nevoie să se aștepte aprobarea finală, pentru că ”sunt deja proiecte care au început și când vor veni banii doar îi decontăm”.
El a dat câteva exemple din transporturi, cum ar fi ”A7, marele proiect de autostradă”, pentru care s-a lansat licitația.
De asemenea, ”la Ministerul Dezvoltării sunt vreo 80 de proiecte propuse de primari pentru creșe, care pot să înceapă din bugetul de stat și când va fi aprobat planul, decontăm de acolo”.
”Nu așteptăm să avem aprobarea formală, sunt proiecte pentru care suntem 100% siguri că nu sunt probleme și putem să începem lucrările”, a adăugat acesta.
Întrebat de moderator, Cristian Ghinea a precizat că ”nu există niciun fel de implicare a FMI”, așa cum s-a vehiculat în spațiul public în contextul misiunii care a evaluat economia României, regulamentul PNNR fiind exclusiv unul european, iar proiectul unul ”implementat în comun, între CE și guvernele naționale”.
În ceea ce privește recomandările venite de la Bruxelles, ele sunt făcute și pentru alte state, nu doar pentru România, a precizat el.
”La noi se referă la sistemul de pensii, la companiile de stat. Le-am luat pe fiecare în parte, am discutat cu ministerele, cu societatea civilă, cum le putem rezolva. Sunt chestiuni pe care le știam și pe care guvernele anterioare le-au ignorat”, a mai subliniat Cristian Ghinea.