Reacția Moscovei după decizia României de a expulza un diplomat rus: Un gest neprietenos

Reacția Moscovei după decizia României de a expulza un diplomat rus: Un gest neprietenos

Moscova consideră că decizia României de a-l expulza pe diplomatul militar rus reprezintă un gest neprietenos și își rezervă dreptul de a lua măsuri în acest sens, a declarat ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin.

”Decizia este fără îndoială una neprietenoasă și nu contribuie la îmbunătățirea relațiilor dintre Rusia și România. În conformitate cu convenția de la Viena, autoritățile ruse își rezervă dreptul de a lua măsuri relevante ca răspuns în acest sens”, susține ambasadorul, într-o declarație pentru agenția TASS.

ADVERTISING

Acesta a confirmat că a fost somat de Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE) și că i s-a spus că un adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost expulzat.

”Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice nu impune explicații pentru astfel de gesturi, iar diplomații români au evitat să facă vreun comentariu”, a spus Kuzmin.

La rândul său, purtătorul de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, cunoaşte bine procedura măsurilor reciproce de răspuns.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Ambasadorul României în Rusia cunoaşte bine procedura măsurilor de răspuns", a spus Maria Zharova pentru TASS.

Luni, România a declarat persona non grata un diplomat militar rus deoarece ”activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”.

Astfel, România se alătură mai multor țări care au expulzat oficiali ruși, după Statele Unite.

Context

Președintele american Joe Biden a semnat, în 15 aprilie, un ordin executiv prin care a impus noi sancțiuni Moscovei și a decis expulzarea a 10 diplomați ruși.

ADVERTISING

Ulterior, Cehia și Polonia au luat decizii similare.

În replică, și Moscova a expulzat oficiali americani și cehi de pe teritoriul Rusiei.

Iată detalii pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇