Experții care se ocupă de vaccinare în Germania susțin că nu există niciun risc sau dezavantaj pentru cei care au făcut o doză de vaccin AstraZeneca, dar la rapel primesc o doză de la alt producător.
“Nu ne așteptăm să existe vreun dezavantaj privind administrarea celei de-a doua doze dintr-un alt vaccin, din perspectivă imunologică”, a declarat Marianne Roebl-Mathieu, membru al comisiei care se ocupă de vaccinare în Germania, citat de Reuters.
Iar dacă această a doua doză dintr-un alt vaccin nu va fi cumva eficientă, cu siguranță cea de a treia doză va avea efectul scontat, a mai spus Roebl-Mathieu.
Aceasta ar echivala, de fapt, cu reluarea schemei de vaccinare cu un alt produs.
Belgia renunță la AstraZeneca pentru cei sub 55 de ani
Anunțul vine după ce comisia a recomandat săptămâna trecută ca persoanele sub 60 de ani care au făcut prima doză de AstraZeneca ar trebui să primească a doua doză de la altă firmă, din cauza temerilor privind niște efecte adverse rare, legate de cheaguri de sânge, în unele cazuri soldate cu deces.
Marea Britanie recomandă ca tinerii sub 30 de ani să nu mai fie vaccinați cu AstraZeneca.
Studiile privind combinarea dozelor de vaccin de la producători diferiți sunt încă în desfășurare.
Christian Bogdan, un alt expert din comisie, a precizat că nu a văzut dovezi care să lege și celelalte vaccinuri de astfel de cazuri rare de tromboze.
EMA confirmă o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazuri foarte rare de tromboză
Cu toate acestea, experții EMA au prezentat miercuri niște date în legătură cu celelalte vaccinuri aprobate în Europa.
Potrivit EMA, până acum au fost raportate 3 cazuri de CVST la 4,5 milioane de vaccinați cu Johnson & Johnson, 35 de cazuri de CVST la 54 de milioane de vaccinați cu Pfizer și 5 cazuri de CVST la 4 milioane de vaccinați cu Moderna.
În cazul AstraZeneca (mai nou, Vaxzevria) au fost înregistrate 222 de tromboze (CVST și SVT) la 34 de milioane de persoane vaccinate.
V.D.