Grecia acuză Turcia că o provoacă, împingând bărcile cu imigranți în apele ei

Grecia acuză Turcia că o provoacă, împingând bărcile cu imigranți în apele ei

Paza de coastă elenă a raportat vineri mai multe incidente în apele sale și acuză Turcia că însoțește și împinge, la propriu, bărcile cu imigranți în apele sale, ”într-o încercare clară de a provoca o escaladare a tensiunilor”, acuză autoritățile din Grecia.

În cel mai recent incident un vas al pazei de coastă turcești ar fi intrat chiar în conflict cu o barcă grecească de patrulă, relatează Reuters.

”N-avem nicio îndoială că acești imigranți au plecat de pe malurile turcești, și, având în vedere că erau suținuți de Turcia, nu se aflau în vreo stare de pericol”, susțin autoritățile elene.

ADVERTISING

Cerem Turciei să înceteze această acțiune provocatoare care nu se cade”, a spus Notis Mitarachi, ministrul grec al Imigrației.

Ministrul turc de Externe, însă, susține că nu este la curent cu astfel de incidente, iar ministrul turc al apărării nu a putut fi contactat pentru a oferi o poziție în acest sens.

Conflict mocnit

Cele două țări se află deja pe picior de conflict din cauza resurselor energetice din Marea Mediterană, iar tensiunile dintre cele două țări aliate în NATO au escaladat anul trecut când mii de imigranți din Turcia au încercat să ajungă la țărmul grec.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De fapt, aproape un milion de migranți, majoritatea din Siria, Irak și Afghanistan, au trecut în apele elene dinspre Turcia începând din 2015 când a început criza imigranților în Europa. Un an mai târziu, UE a ajuns la o înțelegere cu Ankara pentru a modera fluxul de imigranți, iar de atunci fluxul a scăzut dramatic.

Mitarachi a reamintit Turciei de această înțelegere și i-a cerut să o respecte.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇