Jandarmeria Română a anunţat, luni, că în 24 de localităţi au avut loc proteste, iar în şapte dintre acestea s-a depăşit numărul maxim de participanţi prevăzut de lege, adică 100 de persoane.
Până în prezent, s-au dat 219 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 99.000 de lei, organizatorilor manifestărilor şi participanţilor, dar imaginile surprinse vor fi analizate pentru a fi identificate şi sancţionate toate persoanele care au încălcat legea.
În Capitală s-au dat 29 de amenzi, în valoare totală de 14.000 de lei, majoritatea pentru părăsirea locuinţei în intervalele orare în care deplasarea a fost restrânsă pe timpul stării de alertă.
Amenzi de 50.000 de lei în Constanța
102 amenzi în valoare de aproape 50.000 de lei au fost aplicate de jandarmii din Constanța în urma protestului care a avut loc duminică faţă de măsurile sanitare destinate prevenirii răspândirii COVID-19.
Sancțiunile au fost aplicate atât organizatorului protestului, cât şi unora dintre participanţii la manifestare, potrivit News.ro.
“Organizatorul activităţilor a fost sancţionat contravenţional pentru că nu a declarat adunarea publică şi nu a luat măsurile necesare astfel încât adunarea publică să se desfăşoare conform prevederilor legale impuse de actualul context epidemiologic, iar participanţii pentru că au participat la o adunare publică cu nerespectarea condiţiilor şi măsurilor preventive impuse pe timpul stării de alertă şi nu au respectat măsurile individuale de protecţie sanitară”, a anunţat Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa.
Sursa citată menţionează că în continuare sunt făcute verificări pentru identificarea şi altor persoane participante la protest care au încălcat normele legale în vigoare.
Și în Sibiu și Galați se vor da amenzi
În Sibiu, jandarmii au anunțat că îi verifică pe protestatarii care au mărşăluit pe străzi în cursul nopţii, pentru a-i identifica şi sancţiona.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Sibiu, Floriana Picioiu, a declarat că protestul a fost organizat fără respectarea prevederilor legale, în consecinţă, în perioada imediat următoare vor fi aplicate sancţiuni contravenţionale atât organizatorilor, cât şi participanţilor, informează Agerpres.
La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galaţi, Mircea Bădin, a declarat că nu au fost aplicate sancţiuni după protestul de noaptea trecută, urmând ca acest lucru să se întâmple după identificarea participanţilor.
De asemenea, Jandarmeria Timiş, a anunțat că au fost legitimate câteva persoane care au participat la manifestație. La Timișoara, liderii protestului le-au transmis participanţilor că amenzile pe care le vor primi nu sunt legale.
În fine, și prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat că Jandarmeria a aplicat 29 de amenzi pentru nerespectarea măsurilor sanitare în cazul protestului din noaptea de duminică spre luni din Bucureşti.
El a precizat că amenzile au fost date în special organizatorilor. "Nu le-aş face eu publicitate, evident că au fost identificaţi, nu aş dori să-i numesc, (...) au fost şi din zona politică", a spus Stoica, pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, printre motivele pentru care au fost aplicate amenzile, se numără încălcarea prevederilor privind interzicerea deplasării persoanelor în afara locuinţei după ora 20,00. "De asemenea, hotărârea din Legea 55 cu privire la organizarea manifestaţiilor a fost şi ea încălcată, pentru că au fost peste 100 de oameni. Din informaţiile pe care le am, au fost aproximativ până în 800 de oameni în tot Bucureştiul, au fost în mai multe puncte", a declarat Alin Stoica.
El a menţionat că protestul nu avea cum să fie unul autorizat, deoarece s-a desfăşurat în perioada în care sunt interzise deplasările din locuinţă.
Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro: