Sindicatul Europol acuză că polițiștii din Capitală au fost chemați de acasă, ca să dea amenzi în weekend: Au fost delegați împotriva voinței lor chiar şi polițiști de frontieră de la Otopeni

Sindicatul Europol acuză că polițiștii din Capitală au fost chemați de acasă, ca să dea amenzi în weekend: Au fost delegați împotriva voinței lor chiar şi polițiști de frontieră de la Otopeni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sindicatul Europol susține că vineri toți polițiștii din Capitală au fost chemați de acasă, iar astfel le-au fost suspendate zilele de repaus și timpul de refacere.

Sindicatul arată că poliţiştilor li s-a comunicat că vor intra în serviciu și sâmbătă și duminică „de dragul lui Cîțu”.

Cert este că cine a mers ieri prin Bucureşti a putut observa că nu exista intersecţie majoră fără poliţişti. Unii dirijau circulaţia, alţii stăteau însă doar în maşinile de serviciu.

"Alertă în Capitală! Toți polițiștii au fost chemați de acasă și li s-au suspendat zilele de repaus și timpul de refacere a capacității de muncă. Fără nicio explicație și fără să li se prezinte înscrisuri, polițiștilor din Capitală, care au lucrat deja în această săptămână, li s-a comunicat „telefonic” de către șefi că vor intra în serviciu și sâmbătă și duminică de "dragul" lui Cîțu", scrie pe Facebook Europol.

ADVERTISING

Sindicaliștii arată că decizia vine după ce premierul Cîţu s-a plâns că nu i-a mai văzut pe polițiști dând amenzi oamenilor.

"După ce premierul a declarat aseară (joi seară - n.red.) la un post tv că i se pare că polițiștii „s-au retras” și nu prea i-a mai văzut că amendează oameni, slugărnicia politică a determinat această măsură heirupistă care nu are nicio justificare și eficiență.

Mai mult, au fost delegați împotriva voinței lor polițiști de frontieră de la Aeroportul Otopeni, care nici măcar nu au competență de a aplica sancțiuni la Legea 55/2020, și au fost trimiși să patruleze prin marile magazine pentru a speria oamenii.

Denunțăm modul abuziv în care s-a procedat, în condițiile în care polițiștii chemați de acasă, polițiștii delegați de la IGPR/IGPF nu li s-au înmânat actele administrative în baza cărora aceștia să îndeplinească sarcini pe care nu le au în fișa postului, respectiv să fie pe post de sperietoare și să amendeze populația", adaugă Europol.

Politisti-alerta
Foto: Facebook/Sindicatul Europol

Explicaţia IGPR

Pe de altă parte, reprezentanţii Poliţiei Române au transmis vineri seară că poliţiştii şi jandarmii desfăşoară o acţiune la nivel naţional pentru prevenirea şi combaterea răspândirii pandemiei de COVID-19, fiind constatate şi nereguli.

ADVERTISING

"Poliţiştii, alături de jandarmi şi bineînţeles alături de celelalte structuri cu atribuţii în domeniu au efectuat verificări în teren, atât la persoane fizice, cât şi la persoane juridice, pentru a vedea dacă sunt respectate normele sanitare în vigoare, pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19.

În acest sens, au fost efectuate la nivel naţional mai multe controale, au fost constatate şi nereguli, însă ceea ce este foarte important de precizat e că scopul nostru nu este acela de a aplica sancţiuni, ci acela de a preveni răspândirea COVID-19, sănătatea oamenilor este foarte importantă şi trebuie protejată", a afirmat comisarul-şef de Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliţiei Române, citat de News.ro.

Conform sursei citate, forţele de ordine vizează şi evenimentele private organizate în pofida interdicţiei, intervenind pentru a le opri.

ADVERTISING

Drăgan a explicat că forţele MAI vor fi suplimentate pentru a face verificări, după ce duminică vor intra în vigoare noile restricţii.

"Aşa cum au fost suplimentate forţele astăzi (...), la fel se va întâmpla şi pe perioada weekendului, cu atât mai mult duminică, atunci când vor intra în vigoare noile restricţii.

Toate efectivele, în afară de cele aflate în dispozitivele curente, vor fi chemate de acasă, vor interveni pentru a verifica modul de respectare al tuturor măsurilor, dar (...) scopul acestor verificări nu este reprezentat de aplicarea de sancţiuni contravenţionale, ci este de a preveni răspândirea COVID-19, ca toţi oamenii să înţeleagă necesitatea respectării acestor norme, pentru că toate aceste norme au rolul de a proteja sănătatea lor, a celor dragi lor, şi a tuturor de altfel", a adăugat el.

Poliţiştii continuă protestele

Poliţiştii au protestat din nou, joi, cu fumigene, în faţa Ministerului de Interne, cerând demisia ministrului. Poliţiştii au scandat lozinci, au fluierat şi au intonat Imnul.

Manifestanţii spun că sunt nemulțumiți de tăieri ale veniturilor salariale şi ale pensiilor.

“(…) continuăm protestele, întrucât Guvernul şi Parlamentul au legiferat, afectând drepturile economice şi profesionale ale familiei noastre ocupaţionale, ale pensionarilor şi ale celorlalţi angajaţi din România, dar şi pe fondul încălcării grosolane a drepturilor omului în România.

De asemenea, facem APEL la poliţişti, la personalul contractual, la poliţiştii în rezervă/retragere să fie alături de noi la aceste acţiuni de protest, în număr cât mai mare, pentru că dacă nu vom câştiga această luptă pentru drepturile noastre, pentru demnitate şi respect, va fi doar o chestiune de timp ca lucrurile să intre pe un făgaş distructiv pentru sistemul de Ordine Publică, cu efecte negative pentru întreaga societate românească. Suntem sideraţi de tendinţele dictatoriale pe care unii oficiali le transmit, de divizare a societăţii româneşti, de fracturare a voinţei oamenilor, a demnităţii lor”, au transmis reprezentanţii SNPPC, înainte de protest.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇