În Terminator 2, personajul interpretat de Arnold Schwarzenegger a vrut să știe de ce oamenii plâng. A trecut ceva de atunci. Generații viitoare de roboți vor fi dotate cu această caracteristică, pentru că e clar că pentru oameni e importantă.
Cel puțin în teorie e posibil acest lucru, după ce oamenii de știință au reușit să creeze glande lacrimare artificiale, în stare să producă lacrimi reale, după cum relatează IFL Science.
Lăsând la o parte cât sunt de importante aceste glande în transmiterea emoțiilor, ele mai au un rol: acela de a ține ochii sănătoși, ținând suprafața ohiului umedă și protejată de bacterii. În lipsa acestora, durerile pot fi atroce, putându-se ajunge chiar la orbire.
Citește și A fost creat, din greșeală, peștele hibrid ”imposibil”
Deocamdată suntem departe de a oferi transplanturi de astfel de glande celor care și-au pierdut abilitatea de a plânge, dar am învățat să le creăm, iar asta va ajuta și la o mai bună înțelegere a bolilor ochiului, spun oamenii de știință.
Oamenii de știință de la Hubrecht Institute au reușit să creeze glande lacrimare artificiale pornind atât de la celule stem provenind de la șoareci, cât și umane. Expuse la noradrenalină, un neurotransmițător care induce lăcrimarea, rezultatul a fost cel scontat, se arată într-un raport publicat de jurnalul Cell Stem Cell. Cercetarea e doar un început de drum, dar cu siguranță un pas important când vine vorba de bolile ochiului, au mai spus autorii.
Te-ar putea interesa și A fost creată masca reutilizabilă care inactivează coronavirusul