Cercetătorii din Portugalia anunță o invenție în premieră la categoria materiale individuale de protecție împotriva COVID-19.
Specialiștii portughezi susțin că au inventat masca de protecție reutilizabilă care ”inactivează” coronavirusul, relatează Euronews.
Aceștia au conceput o nouă mască pentru față, cu un strat special, despre care spun că ajută la ”inactivarea” noului coronavirus atunci când virusul intră în contact cu țesătura.
Echipa spune că acest efect protector rămâne același, chiar și după 50 de spălări, ceea ce face ca masca să fie ”foarte” reutilizabilă.
Acel strat special de pe mască poate reduce unitățile infecțioase ale virusului cu 99% într-o jumătate de oră, susține Pedro Simas de la Institutul de Medicină Moleculară din Lisabona (IMM), unul dintre virologii care au lucrat la acest proiect.
Deși sună prea bine ca să fie adevărat, Simas a explicat că nu doar masca asta ține virusul la distanță, ci este important să respectăm toate regulile de igienă. El a dat ca exemplu spălatul des pe mâini și distanțarea socială.
"Acest tip de virus se transmite prin picături mari - picături respiratorii, în jur de un milimetru în diametru", a explicat el. ”Deci orice barieră care împiedică aceste picături mari să ajungă la sistemul respirator este foarte eficientă”.
"Cred că acesta (stratul protector - n.red.) este doar un alt instrument, un element în plus care, pe lângă bariera fizică, poate oferi acum o barieră chimică", explică omul de știință.
Substanța activă, sigură pentru oameni
Substanța activă de pe aceste măști a fost deja testată cu succes de Institutul francez Pasteur de Lille împotriva virusului H1N1 și împotriva rotavirusului, a transmis IMM într-un comunicat.
Masca este certificată OEKO-Tex, ceea ce înseamnă că nu conține substanțe nocive și este sigură pentru uz uman.
Fie că este vorba despre această mască cu strat special sau una din cele de unică folosință, Simas speră că mai mulți oameni vor fi convinși să-și acopere gura și nasul pe parcursul pandemiei.
”Este atât de simplu și este un sacrificiu atât de mic”, subliniază specialistul.
"Știu că nu este confortabil, nu putem vedea emoții și este agresiv, dar este un instrument foarte important. Un sacrificiu foarte mic pentru a salva vieți”, a punctat Simas.
Citește și:
A fost inventată o nouă mască de protecție, ieftină și reutilizabilă. E realizată din silicon
NASA a creat un pandantiv care îți atrage atenția de câte ori ești pe cale să-ți atingi fața (Video)
Ar putea Fitbit sau Apple Watch să detecteze primele simptome de COVID-19?