Epidemia de haos. Atâta s-a putut

Epidemia de haos. Atâta s-a putut
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În timp ce nimeni nu știe nici măcar câți elevi nu au avut cu adevărat acces la școală de un an, în timp ce frauda devine fenomen în învățământ, în timp ce elevii români au rezultate lamentabile la testele Pisa, marea polemică oficială a momentului în Educație sunt mărțișorul și floarea de 1 Martie.

Atâta s-a putut.

Școala în țara hoțomanilor

Dar nu e vorba numai despre temă. Felul în care este dusă această polemică dă măsura epidemiei de haos pentru care nu există nici tratament, nici vaccin.

Ordinul comun nr. 3235/2021 al miniștrilor Educației și Sănătății, emis înainte de începerea semestrului al doilea și redeschiderea parțială a școlilor, interzice schimbul de obiecte personale între copii. Doar că obiectele personale nu sunt definite.

ADVERTISING

Având în vedere discuțiile acelui moment, în mod evident prevederea urmărea să împiedice ceea ce era și previzibil, și periculos, în primul rând schimbul de măști între copii sau partajarea sticlei de apă, a creioanelor pe care copiii au obiceiul să le mai și roadă, mai ales cei din ciclul primar care sunt cu toții la școală.

Nimeni nu cred că s-a gândit în acel moment că în discuție vor intra florile și mărțișoarele. Dar când subiectul a apărut la orizont, oficialii nu aveau decât să se pună de acord asupra unui punct de vedere comun, pe care să îl transmită școlilor și părinților.

Nu s-a întâmplat așa și nici norocul n-a făcut să aibă toți același punct de vedere, nici măcar în cadrul aceluiași minister.

Seretarul de stat în MEN, Sorin Ion, a anunțat la Europalibera.ro că mărțișoarele și florile sunt interzise: „Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte personele, mai puțin mărțișoare și flori.”

N-a trecut mult timp și ministrul Educației dl Sorin Câmpeanu a oferit soluția contrară: „Ordinul de ministru comun, educație-sănătate, prevede că nu se pot schimba obiecte personale. Însă Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol în obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Nici măcar un mărțișor nu consider că este un obiect personal. Ministerul Educației nu a transmis nicio interdicție în acest sens. Nici măcar cu titlu de recomandare. Nici nu va transmite. E un punct de vedere oficial.”

Dacă pentru o floare și un mărțișor vârfurile Ministerului Educației nu pot să se pună de acord și nu discută înainte de a oferi o soluție, ce așteptări putem avea în privința unor chestiuni serioase?

Cât de mare e haosul din spatele unor asemenea declarații contradictorii?

Pe fond, mi se pare că alerta mărțișoarelor a fost încă o exagerare. Cât timp nimeni nu mușcă mărțișoare și flori, nu le bagă în nas și în gură, îmi e foarte greu să înțeleg cum pot ele transmite vreo boală, inclusiv Covid.

Nu văd de ce ar fi ele mai periculoase decât orice obiect pe care îl iei de pe raftul unui magazin și pe care au pus mâna și alți oameni înainte. De ce ar fi mai periculoase decât atingerea barelor de sprijin din mijloacele de transport în comun?

Oferirea și primirea unui mărțișor nu presupun neapărat și o îmbrățișare, iar învățătoarea se poate asigura de acest lucru.

Copiii au fost poate cei mai loviți psihic de pandemie. Lumea lor a fost brusc fracturată, au fost luați de lângă colegi, de lângă prieteni, au fost închiși în apartamente, alături de părinți anxioși.

Mulți au dezvoltat depresii și anxietăți, la rândul lor. Și cred că, tocmai de aceea, dramul de normalitate al unei tradiții era important, amintirea că normalitatea mai există și nu sunt cu totul pierduți într-o lume nouă și atât de diferită.

Cine are copii știe cât de fericiți sunt în ciclul primar să îi ofere doamnei învățătoare, a doua mamă, o floare, un mărțișor (nu discut despre nimic altceva) . E momentul în care cei care primesc zilnic au ocazia să dăruiască. Pentru noi pare neimportant, pentru ei este.

Un pic de normalitate, de bucurie, cu asta cred că trebuie pus în balanță riscul de Covid din floare și mărțișor.

Iar exagerările - cum este și ora de sport cu masca pe figură, pe care aș vrea să o facă zilnic marii gânditori ai acestei masuri, cum a fost internarea asimptomaticilor și altele - nu fac decât să crească reactivitatea și fronda societății, deci scad gradul de conformare voluntară la măsurile cu adevărat necesare.

Citește și alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇