Din ultima săptămână a lunii decembrie și până în săptămâna a șaptea a acestui an, în România au fost secvenționate 499 de mostre de virus SARS-CoV-2, iar în 136 s-a identificat tulpina britanică (27,3%), informează INSP.
Nu au fost însă detectate alte variante ale virusului care să determine îngrijorare, precizează Insititutul Național de Sănătate Publică.
Rezultatele secvențierilor au fost comunicate de 4 laboratoare: INCDMM Cantacuzino; INBI Bals; MedLife; Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava (USV).
Cele mai multe cazuri sunt în București
Cele 136 de cazuri confirmate cu tulpina britanică au provenit din următoarele județe: București (80), Timiș (11), Cluj (9), Suceava (5), Ilfov (5), Botoșani (4), Vâlcea (4), Argeș (2), Galați (2), Gorj (2), Caraș-Severin (2), Bihor (1), Brăila (1), Constanța (1), Covasna (1), Giurgiu (1), Hunedoara (1), Mureș (1), Prahova (1), Vrancea (1), Vaslui (1).
Tuplina britanică poate ajunge în toată țara
INSP atrage atenția că există o probabilitate mare ca tulpina britanică să cuprindă întreg teritoriul țării în viitorul apropiat.
”Faptul că pentru jumătate dintre județe, provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7 denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat”, avertizează INSP.
2 cazuri la copii cu vârsta sub 1 an
Cele mai multe cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani.
Au fost înregistrate 2 cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.
Distribuția pe grupe de vârstă și sexe
Referitor la distribuția pe grupe de vârstă și sexe, se observă un număr evident mai mare de cazuri la sexul masculin (M) la 55-64 de ani, respectiv la sexul feminin (F) la 25-34 de ani.
INSP subliniază că nu se poate concluziona că varianta B.1.1.7 este mai frecventă la bărbații din grupa de vârstă 55-64 de ani, respectiv la femeile din grupa de vârstă 25-34 de ani, ci doar că acestea sunt datele valabile pentru grupul de cazuri analizat, cazuri care nu provin dintr-un screening sistematic.
Cum a fost contractată tulpina britanică
INSP precizează că, în urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București (DSP) nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 77de cazuri (57% ).
Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai 5 cazuri (4%).
Patruzeci și nouă de cazuri (36%) au avut contact cu cazuri confirmate cu noua variantă B.1.1.7 și au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate.
Un caz a fost încadrat ca infecție asociată asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul.
Pentru 2 cazuri contactul probabil a avut loc în familie, respectiv la locul de muncă (sursa probabilă nu fusese investigată prin secvențiere).
De la 2 cazuri nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei.
Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația deja intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate.
Andreea Moldovan: Virusul circulă și este prezent
Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că, cu cât un virus circulă mai mult în rândul populației, cu atât există riscul ca el să dezvolte mutații.
"Practic, cu cât un virus circulă mai mult în rândul populației, cu atât există riscul ca el să dezvolte mutații. Aceste mutații care au apărut au fost, aș putea spune, previzibile și probabil că atât timp cât virusul va circula, vor apărea și altele (mutații – n.red.).
Ideea e că nu e relevant științific să știm că sunt 5.000 de cazuri cu tulpina din Marea Britanie, de exemplu. E important să știm că ele există și deja există în diferite regiuni ale țării. Practic, aici este impactul: să știm că acest virus circulă și este prezent”, a declarat Andreea Moldovan, la Antena3.