Astronomii au confirmat cel mai îndepărtat obiect cunoscut din Sistemul Solar

Astronomii au confirmat cel mai îndepărtat obiect cunoscut din Sistemul Solar

Cel mai îndepărtat obiect cunoscut din Sistemul Solar tocmai a fost confirmat de oamenii de știință. FarFarOut, o bucată uriașă de rocă descoperită în 2018 la o distanță de 132 de unități astronomice față de Soare, a fost analizată, iar acum se cunosc destule informații despre rocă și orbita sa.

Potrivit astronomilor, aceasta are o lungime de aproximativ 400 de kilometri, ceea ce este destul de puțin pentru o planetă pitică. Observațiile inițiale au sugerat că are o distanță orbitală medie de 101 unități astronomice, adică de 101 ori distanța dintre Pământ și Soare.

ADVERTISING

Având în vedere că Pluto are o distanță orbitală de aproximativ 39 de unități astronomice, FarFarOut este foarte departe. Corpul ceresc a primit denumirea provizorie 2018 AG37, iar numele său oficial este încă în așteptare, arată Science Alert.

Orbita sa nu este un cerc egal în jurul Soarelui, ci mai degrabă un oval asimetric. După cercetări amănunțite, oamenii de știință i-au calculat orbita și au concluzionat că FarFarOut se deplasează până la 175 de unități astronomice și apoi se apropie până la 27 de unități astronomice, ajungând în interiorul orbitei lui Neptun.

ADVERTISING

”Aruncat” după ce s-a apropiat prea mult de Neptun

„FarFarOut a fost cel mai probabil aruncat în Sistemul Solar exterior după ce s-a apropiat prea mult de Neptun, în trecutul îndepărtat. FarFarOut va interacționa cel mai probabil din nou cu Neptun în viitor, având în vedere că orbitele lor încă se intersectează”, a explicat Chad Trujillo, astronom la Universitatea Arizona de Nord, SUA.

Citește și 74 de ani de când oamenii au văzut cum arată Pământul din spaţiu (Video)

Totuși, FarFarOut este încă foarte misterios.

ADVERTISING

Având în vedere că este atât de îndepărtat, obiectul a putut fi observat doar de nouă ori în decurs de doi ani. Echipa a dedus dimensiunea sa bazându-se pe luminozitatea sa, însă astronomii nu știu mai multe deocamdată.

Ar putea fi îndeajuns de mare pentru a fi un obiect de pe Centura Kuiper sau ar putea îndeplini condițiile pentru a fi considerat o planetă pitică.

Astronomii nu sunt siguri nici de timpul orbital. Ar putea fi în jur de 800 de ani, spre deosebire de cei 248 de ani ai lui Pluto. Așadar, mai multe observații sunt necesare pentru a înțelege mai bine obiectul.

„FarFarOut are nevoie de un mileniu pentru a înconjura Soarele doar o dată. Tocmai de aceea, se mișcă foarte încet pe cer, ceea ce necesită mai mulți ani de observații pentru a determina cu precizie traiectoria sa”, a spus David Tholen, astronom la Universitatea Hawaii.

Vezi și A fost descoperită o planetă extremă! Temperaturile de la suprafața sa sunt greu de imaginat


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇