Coaliția pentru Dezvoltarea României și Alianța pentru Turism susțin că pandemia va îngropa firmele din industria ospitalității dacă – în loc să le despăgubească la timp – Guvernul le va taia și puținele forme de sprijin, cum sunt voucherele de vacanță.
Mai mulți lideri din HoReCa au organizat pe 8 februarie o conferință de presă în care au atras atenția că – deși parte dintre restaurante au deschis la o treime din capacitate – industria tot în prag de colaps este.
Promisiuni multe, dar bani ioc!
Președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) Daniel Muschie susține că un sfert dintre operatorii din industria ospitalității n-au mai deschis nici după ce li s-a permis să o facă (din punct de vedere al restricțiilor impuse de pandemie - n.red.).
Potrivit lui Mishcie, de pe 25 martie 2020 și până acum, s-au luat 7 măsuri diferite privind restricționarea sau relaxarea activității în HoReCa. Așa că acum mulți întreprinzători nici nu mai știu dacă merită să aloce resurse pentru redeschidere sau ar trebui să nu riște și să mai aștepte.
”Nu există un buton de on și off. Ca să repornești o agenție de turism sau un hotel, ai nevoie de resurse financiare.
Din punct de vedere al resurselor, am depășit anul 2020 plecând de la ideea că vom avea au ajutor de 1 miliard pentru HoReCa. Ulterior, acel miliard a fost alocat pentru Măsurile 1, 2 și 3 pentru sprijinirea întregii economii.
Am reușit la finele anului trecut, urmând precedente europene, ca operatorii din HoReCa să fie despăgubiți cu 20% din diferența dintre cifra de afaceri din 2019 și cea din 2020.
S-a votat legea pe 4 decembrie 2020 de tot Guvernul. La 2-3 zile, primul ministru și-a dat demisia și legea n-a mai fost publicată în Monitorul Oficial.
Legea a mai fost o dată votată pe 30 decembrie de noul guvern. Și a fost publicată pe 31 decembrie. Acum se fac modificări și se va revota poimâine”, a spus Mischie.
Tot Mischie a precizat că HoReCa are 7% din forța de muncă activă a României, adică aproximativ 400.000 de salariați care lucrează direct și indirect pentru hoteluri, restaurante, agenții de turism etc. În consecință, e o industrie care merită stimulată.
Unica șansă rămasă: HoReca și Guvernul trebuie să colaboreze
Alin Chipăilă, liderul Alianței Pentru Turism, a declarat că industria își dorește reorganizarea Ministerului Economiei, Turismului și Antreprenoriatului astfel încât să se înființeze o Organizație de Management a Destitației (OMD) națională.
Iar prin intermediul acestei structuri, firmele și asociațiile din HoReCa ar putea ajuta Guvernul să implementeze diverse măsuri pentru sector.
Liderii din HoReCa mai spun și că turismul nu are nevoie de ajutor, ci de despăgubiri certe și acordate la timp pentru perioada în care a pierdut bani din cauza limitării funcționărilor.
Potrivit lui Daniel Mischie, fiecare firmă din industria ospitalității a pierdut, în medie 120.000 de euro, în 2020. Dar chiar și așa, operatorii nu reușesc să recupereze la timp de la stat TVA și bani de concedii medicale din anii din urmă.
Acesta a mai precizat că i s-ar părea oportun ca restaurantele și hotelurile să rămână deschise indiferent de rata de infectare și să se închidă doar în cazul în care se ajunge la carantină. Mai ales că - susține Mischie - în București rata nu se calculează la populația reală din cauză că nimeni nu are date certe cu privire la câți oameni sunt în Capitală. Iar situația nu permite un recensământ.
Dragoș Anastasiu a susținut că, dacă se schimbă din nou modul de calcul al ratei de infectare, restaurantele riscă să se închidă din nou.
Acesta a mai spus că bună parte din salvarea industriei ține de modul în care vom pregăti repornirea HoReCa și cum ne vom pregăti pentru a primi turiști.
”La acest moment, un turist român nu se poate întoarce acasă din vacanță decât dacă are teste PCR negativ din ultimele 72 de ore. Și apoi trebuie să stea în carantină 14 zile.
Dar se pot găsi soluții, împreună cu industria (HoReCa). Spre exemplu, dacă la întoarcere se face test PCR, am putea reduce carantina de la 14 zile la 4 zile. Și asta înseamnă și economie, de vreme ce carantină înseamnă concediu medical”, a precizat Dragoș Anastasiu.
Acesta a mai spus că, fără vouchere de vacanță, epidemia riscă să reprezinte sfârșitul firmelor din industria HoReCa din România. (chiar în timpul conferinței, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că nu se mai emit voucherenoi de vacanţă în 2021 - n.red.).
Orban confirmă: Fără noi vouchere de vacanță în 2021
”Sistemul voucherelor de vacanță e perfectibil. Se poate discuta în fel și chip. Fără doar și poate a fost un ajutor extraordinar pentru industrie (...) Înțelegem că resursele statului sunt limitate. Doar că noi pentru ele am luptat și au fost discuții nesfârșite până când au fost repuse pe tapet pentru 2021.
Nu știu dacă cineva de aici a fost consultat. Am înțeles că domnul prim ministru le-a pus pe același plan cu sporurile.
Dar dacă și acestea vor fi luate turismului, atunci <<Pandemia, destinție finală pentru turism?>> (titulatura conferinței de presă de pe 8 februarie - n.red.) nu va mai avea la final un semn de întrebare, ci unul de exclamare!”, a precizat Dragoș Anastasiu.